Vaše vijesti

KLUB PRIJATELJA LOKRUMA Botanički vrt sve manje botanički!

lokrum sjeca botanicki 1

Klub prijatelja Lokruma uputio je otvoreni zeleni apel za Bitanički vrt na Lokrumu, za kojeg ističu da ‘sve više prestaje biti botanički’.

– Dobivamo poruke prijatelja Lokruma, naših sugrađana i gostiju, koji se žale kako proteklih mjesec dana botanički vrt sve više prerasta u obični gradski vrt i da je zaista šteta u što se ovaj nekada prekrasni botanički vrt. Razgovarali smo sa Ravnateljem Insitituta za more i priobalje pod čijom ingerencijom je Botanički vrt Valterom Kožulom, koji nam je rekao da zna za sadašnje stanje u Botaničkom vrtu, ali da su problem financijska sredstva za kompletnu obnovu i uređenje Botaničkog vrta na Lokrumu na čemu upravo Institut radi odnosno priprema projektnu dokumentaciju – ističe Jadranka Šimunović.

– Stvarno je vrijeme da se Botanički vrt s kaktusarijem na Lokrumu na radost svih nas zaljubljenika Lokruma posebno turista uredi kako spada, jer otužno je vidjeti ga bez dosta stabala (posebno mimoza i eukaliptusa) koja su stradala u nevremenu, ukrasnih grmova, ljekovitog bilja i cvijeća! Isto tako u Botaničkom vrtu na Lokrumu se treba što prije riješiti navodnjavanje kao što je to riješeno u pravim botaničkim vrtovima u svijetu – kaže Šimunović.

– Ovom prilikom šaljemo glasni žurni zeleni apel svim odgovornim gradskim i županijskim službama koje brinu o zaštićenim vrijednostima, posebno jedinstvenom Rezervatu Lokrum, za spas Botaničkog vrta na Lokrumu! Ne dozvolimo da Botanički vrt na Lokrumu postane obični gradski vrt! – poručuje Šimunović.

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist