GradPolitika

KLGB SRĐ JE GRAD Tko je sudjelovao u nezakonitostima i pogodovanjima investitorima

KLGB Srđ je Grad

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije vezano za projekt na Srđu. Navode kako je isto reagiranje na nedavne političke događaje, ujedno i podsjetnik na kronologiju nezakonitosti vezanih uz projekt na Srđu, kao i podsjetnik na upletenosti i prepletenosti svih političkih opcija tzv. Dubrovačkog dogovora u tim nezakonitostima i pogodovanjima investitorima, a na uštrb građana.

Priopćenje donosimo u cijelosti.
– Za 10.500 građana Dubrovnika koji su glasovali protiv projekta apartmanizacije Srđa uvredljivo je Gradonačelnikovo prebacivanje odgovornosti za nezakonitosti i pogodovanja projektu na Srđu na samo jednu od korumpiranih političkih opcija, na svoje dojučerašnje „prijatelje“ iz tzv. Dubrovačkog dogovora. Istina, koruptivni nekretninski projekt na Srđu začeo je HDZ, ali bez Andra Vlahušića i HNS-a taj bi pokušaj prevare davno propao.
HDZ-ova gradska vlast, na čelu s Dubravkom Šuicom, krajem je 2005. godine donijela izmjene PPU-a Grada Dubrovnika, a potom i izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika, u kojima je obuhvat područja budućeg nekretninskog nasrtaja na javni prostor povećan sa 100 na 310 ha. Navedene su odluke nesumnjivo bile nezakonite jer nisu, kako to zakon nalaže, bile izvedene iz prostorno-planskog dokumenta višega reda – Županijskog PPU-a.

Stoga je na inicijativu tadašnjeg HDZ-ova premijera Sanadera, HDZ-ova županijska vlast pokrenula postupak donošenja Izmjena i dopuna županijskog PPU-a, pokušavši na taj način jednu nezakonitu radnju pokriti drugom. Kako je u međuvremenu Županijska skupština raspuštena, Vladin povjerenik, HDZ-ovac Želimir Bosnić, u svibnju 2006. godine hitnim je Izmjenama i dopunama županijskog Prostornog plana, mimo ovlasti, proširio obuhvat Športsko-rekreacijskog parka na Srđu sa 100 na 310 ha. Taj je nezakoniti čin izvršen po izravnom naređenju tadašnjeg HDZ-ova premijera Sanadera, a u skladu sa željama nekretninskih špekulanata koji će u sljedećih godinu dana jedan drugome preprodavati projekt.

Uostalom, javna je tajna da se Bosnić, u pratnji HDZ-ova saborskoga zastupnika i predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Frana Matušića, sastao već 2. ožujka 2006. godine s resornom ministricom Marinom Matulović-Dropulić kako bi formirali konačni prijedlog Prostornog plana i dogovorili proceduru njegova donošenja. Dubrovačkoj je javnosti također poznato da je 2009. godine tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica pred sam kraj mandata prodala tvrtki Razvoj golf (zadnjem u nizu developera na Srđu) 47.041 metar kvadratni gradskoga zemljišta na platou Srđa i Bosanke za 2,603.888,6 kuna, odnosno za 55 kn po kvadratu, što je prema procjenama vještaka cijena od 2.5 do 5 puta manja od tržišne.

Poznato je i da je koncesija za tvrđavu Imperijal pred kraj HDZ-ova gradonačelničkog mandata dodijeljena istoj tvrtki, ali do nedavno nije bilo poznato da se tim ugovorom Grad koncesionaru obvezao izgraditi put od Bosanke do tvrđave i riješiti pitanje izmještanja repetitora. Ukratko, nema nikakve sumnje da je HDZ, na državnoj, županijskoj i gradskoj razini, odgovoran za niz nezakonitosti u izradi prostornih planova te za pogodovanje tvrtki Razvoj golf. Uostalom, od HDZ se ništa manje nije niti očekivalo.

Međutim, vezano za nedavnu odluku Visokog upravnog suda ističemo da je za 10.500 građana Dubrovnika uvredljivo gradonačelnikovo prebacivanje odgovornosti na samo jednu od korumpiranih političkih opcija, na svoje dojučerašnje „prijatelje“ iz tzv. Dubrovačkog dogovora. Istina, koruptivni nekretninski projekt na Srđu započeo je HDZ, ali bez Andra Vlahušića i HNS-a taj bi pokušaj prevare davno propao.

Stoga dubrovačku javnost valja podsjetiti, a mladež HNS-a upoznati s ulogom HNS-a i gradonačelnika Vlahušića u podržavanju i štićenju nezakonitosti vezanih uz projekt na Srđu.
1. HNS, kao dio nove županijske vlasti, prijetio je još u srpnju 2006. da će zatražiti nadzor zakonitosti hitnih izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana. Upravo je u toj HNS-SDP-HSS-Jambo koaliciji, HNS bio zadužen za prostorno planiranje. Međutim, ne samo da je Vlahušić znao da su gabariti projekta na Srđu utemeljeni na nezakonitoj odluci i nije po tom pitanju ništa učinio, nego je u dogovoru s koalicijskom partnericom, županicom Mirom Buconić, dogovorio zaustavljanje procedure stavljanja izvan snage nezakonito donesenih Povjerenikovih Izmjena i dopuna prostornog plana županije.

2. Kao protukandidat Dubravki Šuici na gradonačelničkim izborima 2009. godine, Vlahušić je čitavu kampanju bazirao na dvama obećanjima. Kao prvo, obećao je razotkriti sve afere i nezakonitosti u gradonačelničkim mandatima HDZ-a. Drugo, HNS-ov gradonačelnički kandidat Vlahušić obećao je referendum o Srđu. Što se prvog obećanja tiče, kruna prevare dogodila se tzv. Dubrovačkim dogovorom – interesnim brakom dviju navodno suprostavljenih opcija. Drugo obećanje, koje ga je i dovelo na vlast, ono o raspisivanju referenduma, izigrao je ciničnim tvrdnjama da je javna rasprava zapravo referendum. Nepotrebno je napominjati da iza pogaženih obećanja stoji podrška i pogodovanje špekulacijama na Srđu.

3. Upravo je gradonačelnik Vlahušić na javnu raspravu 2010. stavio nezakonit prijedlog UPU-a Srđ s trostruko većom izgrađenosti od dopuštene zakonom. O Gradonačelnikovom prijedlogu sve govori činjenica da je, čak i uz sustavnu podršku s obiju razina vlasti, na javnoj raspravi prijedlog odbačen.

4. U veljači 2012. na sastanku u MPUiG sastaju se tadašnja HNS-ova pomoćnica ministra Anka Mrak Taritaš, prokurist tvrtke Razvoj Golf Ivan Kusalić i gradonačelnik Vlahušić i dogovaraju kako oživjeti na prethodnoj javnoj raspravi 2010. odbačen projekt UPU-a Sportsko-rekreacijskog centra s golfom i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug. Rezultat toga sastanka nezakonita je Odluka o nastavku izrade istog UPU-a koji se treba raditi paralelno sa Studijom utjecaja na okoliš. Svjesna nezakonitosti, tadašnja ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy odbija dati suglasnost za početak izrade Studije utjecaja na okoliš. Iz HNS-a joj putem HRT-a smještaju aferu zbog koje daje ostavku. Umjesto Holy, na čelo Ministarstva postavljen je ministar kojemu nije problem slijediti naputke HNS-ovaca Anke Mrak Taritaš i Andra Vlahušića.

5. Građani su Dubrovnika izborili pravo neposrednog odlučivanja o projektu na Srđu, prisilili su nevjerodostojnoga Gradonačelnika da organizira prvi refrendum takve vrste u Hrvatskoj i na njemu jasno pokazali da 10.500 građana ne želi UPU-om predviđeni projekt. Dan prije referenduma HNS-ov gradonačelnik ulazi u anale antidemokracije i političkog pogodovanja privatnom interesu pozivom građanima da „ostanu kod kuće i tako aktivno sudjeljuju u referendumu“. Na ovom mjestu valja istaknuti kako je i rezervni HNS, tzv. Socijaldemokratska partija Hrvatske, odigrala svoju ulogu. Naime, Olga Muratti, SDP-ova predsjednica GV-a u prošlom mandatu, uspješno je opstruirala referendum manipulirajući datumom sazivanjem sjednice GV-a, sve s namjerom izbjegavanja mogućnosti održavanja referenduma istovremeno s lokalnim izborima.

6. U želji da pomogne tvrtki Razvoj golf, a suprotno jasno iskazanom stavu 10.500 građana, gradonačelnik Vlahušić u srpnju 2013. kumuje Dubrovačkom dogovoru, za koji smo nedavno od njegovih izravnih sudionika iz HDZ-a doznali da je dogovoren s najviše razine jedino i isključivo radi izglasavanja spornog UPU-a. Dogovor je izravan dokaz da uz HNS-ova gradonačelnika i stranačke poslušnike u Gradskom vijeću o Dubrovniku odlučuju Milanovići, Pusići i Karamarkići.

7. Inspekcija MPUiG, na čelu kojega je naravno HNS, odbacuje prijavu Inicijative Srđ je naš, zauzevši stav da je Povjerenikova odluka iz 2006. zakonita. Istu laž (sada o tome imamo i sudsku potvrdu) u više navrata tijekom 2012. i 2013. godine u tijeku javne rasprave i referenduma o UPU-u ponavljaju HNS-ova ministrica MPUiG Anka Mrak-Taritaš kao i HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

8. Vlahušićevom HNS-u i tvrtki Razvoj golfu PR usluge tijekom referenduma i u kampanji pružala je ista medijska agencija Ankice Mamić. Je li HNS plaćao usluge PR-a iz gradskoga proračuna ili je te troškove pokrila tvrtka Razvoj golf?

9. Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj se donosio UPU, vijećnici KLGB Srđ je Grad predložili su amandmane čiji je cilj bio zaštititi Grad Dubrovnik, županiju Dubrovačko-neretvansku i Republiku Hrvatsku od mogućih obveza financiranja infrastrukture koje bi proizašle iz UPU-a. Gradonačelnik Vlahušić odbacuje sve amandmane i umjesto njih podmeće vijećnicima na glasovanje svoj Zaključak, tvrdeći da se njime amandmani uvažavaju te da Grad Dubrovnik može platiti samo iznos za infrastrukturu do visine komunalne naknade koju će mu Razvoj golf uplatiti. Budući da Zaključak nikad nije objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika (slučajno?), on pravno ni ne postoji. Stoga, umjesto tvrtke Razvoj golf, Vodovod kandidira projekt zacijevljivanja tunela ispod Srđa iz europskih fondova, Grad Dubrovnik plaća izgradnju ceste do tvrđave Imperijal i izgradnju sportske dvorane na Srđu, a RH plaća izmještanje repetitora s tvrđave Imperijal.

Da zaključimo, KLGB Srđ je Grad smatra sve stranke koje su sudjelovale u tzv. Dubrovačkom dogovoru podjednako odgovornima za ekonomski, politički i duhovni kolaps hrvatskoga društva. Nezakonite odluke vladinih povjerenika, rasprodaja javnog prostora, pogodovanja privatnim interesima i opstrukcija demokracije samo su neke od manifestacija toga kolapsa i posljedica 23 godine vladavine HDZ-a, SDP-a i njihovih satelita – priopćenje je kojeg potpisuje KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist