GradPolitika

KLGB SRĐ JE GRAD ‘Izvješće UNESCO-a je stručna osuda promašaja gradske politike’

srdjevci vidjen nikolic capor

Projekt golfa na Srđu misiji UNESCO-a je prihvatljiv jedino u skladu s kriterijima iz vremena upisa, a to znači onima iz 1979. godine. Da je Republika Hrvatska provela ono što UNESCO- traži još od 2007. godine, a to je izrada suvremenih kriterija za definiranje OUV-a (Izuzetne univerzalna vrijednost) projekt ne bi bio prihvatljiv – rekli su predstavnici KLGB Srđ je Grad na konferenciji za medije.
-Prije nekoliko smo tjedana svjedočili raznim manipulacijama izvješćem UNESCO-ve promatračke misije, i to u vrijeme dok izvješće još nije bilo službeno dostupno niti javno objavljeno. Dijelovi izviješća izvađeni iz konteksta i tako plasirani medijima trebali su stvoriti dojam da je postupak pred UNESCO-m zaključen, a njegov ishod povoljan za one koji žele betonirati i rasprodati posljednje slobodne dubrovačke kvadrate. Cilj je te manipulacije bio prikriti činjenicu da cjelovito izvješće UNESCO-ve promatračke misije predstavlja stručnu osudu dugogodišnjih promašaja gradske politike – od pristana za kruzere ispred Lazareta, preko izgradnje naselja Bosanka 2 na padinama Srđa, do neplanskog kruzing turizma i projekta golf resorta na Srđu u obliku kakav nam je nametan sve ove godine – istaknuo je gradski vijećnik Ljubo Nikolić.
Istaknuo je kako je prva dva projekta, koji predstavljaju kontinuitet loše gradske politike, UNESCO nedvosmisleno odbacio, a razvoju kruzing turizma i projektu apartmanizacije Srđa postavljeni su tako rigorozni uvjeti za realizaciju da ih ozbiljno dovode u pitanje u obliku u kojem sada postoje.
Kad je riječ o projektu golfa na Srđu, rekao je Đuro Capor, Misija je vrlo jasno izrekla jednu bitnu ogradu, a to je da je projekt na Srđu prihvatljiv jedino u skladu s kriterijima iz vremena upisa, a to znači onima iz 1979.
-UNESCO se ograđuje od prihvatljivosti projekta po modernim kriterijima. Kad je Dubrovnik registriran kao svjetska baština nije postojala nikakva planirana izgradnja na Srđu niti se takvo što smatralo mogućim, niti da postoji ugroza za tada stabilan broj stanovnika povijesne jezgre. U posljednjih 40 godina kriteriji po kojima se štiti svjetska baština su se jako promijenili i stoga UNESCO smatra da je jedino po tim starim kriterijima projekt prihvatljiv. Što se tiče modernih praksa zaštite svjetske baštine, UNESCO traži da se žurno izradi dokument Retrospektivne izjave o univerzalnoj vrijednosti kako bi se kriteriji osuvremenili i kako bi se Dubrovniku pristupilo sukladno modernim praksama zaštite svjetske baštine. UNESCO zapravo traži da Hrvatska ono na što se obvezala provede u praksi, i tek onda će se moći donijeti pravi i potpuni stav o projektu na Srđu, kao i ostalim predloženim projektima. Odgovorna vlast trebala bi zaustaviti daljnje izdavanje dozvola i ulaganja u infrastrukturu privatnog projekta dok se primjenom suvremenih metoda ne dobije odgovor o njegovu utjecaju na zaštićenu spomeničku cjelinu – istaknuo je Đuro Capor dodavši kako se RH ponaša upravo suprotno.
– Ukoliko i dođe do izgradnje na Srđu UNESCO želi nadzirati svaku fazu i podfazu projekta. Sama obveza da RH izvijesti UNESCO o planiranoj gradnji na Srđu postoji već više od 10 godina, a država to nije napravila. UNESCO još od 2007. godine traži osuvremenjivanje spomenute izjave, a RH namjerno s time odugovlači i time servisira projekt na Srđu. Izbjegavanje obveza da se i UNESCO uključi u planiranje, da se UNESCO informira i da se naprave kvalitetni dokumenti koji će postati obvezujući i Ministarstvo kulture i gradonačelnik Vlahušić servisiraju spekulativne projekte koji se temelje na mešetarenju nekretninama kao što je projekt na Srđu. Ovim se UNESCO dovodi pred svršen čin, želi mu se pokazati da je, eto, projekt već u zamahu i da se više ništa ne može promijeniti, a na nama je da izvjestimo i javnost i UNESCO o načinu na koji se Hrvatska i gradonačelnik Vlahušić odnose prema svjetskoj baštini i kako fingiraju izradu bilo kakve kvaliteten obvezujuće dokumentacije – istaknuo je Đuro Capor.
Ivan Viđen još je jednom ponovio kako je iz izvješća jasno da Misija tek uvjetno smatra da su negativni učinci projekta golf-resorta na Srđu u okviru prihvatljivosti.
-Da su kriteriji zaštite Dubrovnika redefinirani u skladu sa suvremenim principima zaštite baštine, nekretninski projekti ovoga opsega na platou Srđa zasigurno ne bi bili prihvatljivi. Misija zahtijeva da se taj dokument hitno donese i da se prema njemu ponovno razmatraju svi utjecaji raznih projekata, uključujući i onoga na Srđu, na Dubrovnik kao zaštićenu cjelinu. Drugim riječima, davno smo upozoreni da bismo trebali ažurirati kriterije zaštite Dubrovnika, a zašto to nisu učinile razne HDZ-ove i SDP-ove vlade postalo je potpuno razvidno tek uspostavom tzv. Dubrovačkog dogovora – rekao je vijećnik Viđen, dodavši kako je višegodišnje odugovlačenje donošenja ovog dokumenta zapravo trebalo služiti tome da se omoguće štetni projekti poput ovog na Srđu.
-Nepoštivanje propisane procedure i ovaj se put pokazalo kao metoda uništavanja naše, ali i svjetske baštine – zaključio je Viđen.
Ljubo Nikolić dodao je kako su svi veliki projekti u Dubrovniku zapravo gradu nametnuti izvana, od projekta na Srđu, preko marine do terminala u gruškoj luci.
-Niti jedna vlast na nacionalnoj i lokalnoj razini nije u proteklih 20 godina ništa učinila kako bi stupanj zaštite dosegao one kriterije koje ovaj Grad zaslužuje. Razlog je jasan – bez jasnih kriterija i planova Dubrovnik se lakše može rasprodavati. To je rasprodaja u kojoj svi politički akteri, naizgled suprotstavljenih strana, sa svih političkih razina, nalaze zajednički interes. Bez suradnje s institucijama koje imaju za cilj zaštitu svjetske baštine, prepušteni smo volji lokalnih šerifa i šefova političkih partija koji puna dva desetljeća upravljaju ovom državom i ovim gradom – zaključio je Nikolić.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist