Grad

KAZNE I DO MILIJUN KUNA Grad započeo s postupkom uklanjanja baznih antena

hep sipcine antene

Grad Dubrovnik pokrenuo je pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u naselju Šipčine. Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

Stupanjem navedene Odluke o komunalnom redu na snagu krajem rujna 2020., vlasnici baznih stanica i telekomunikacijskih antena su dobili rok od dva mjeseca da iste uklone ako nemaju važeće odobrenje. Istekom ovog roka, komunalno redarstvo je pokrenulo daljnje pravne korake, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do milijun kuna. Osim zgrade HEP-a, prioritet za uklanjanje su i antene na zgradi DTS-a, na zgradi u Getaldićevoj ulici, dva tornja ispod i iznad Nove Mokošice te antene na Lopudu i Kalamoti.

Konačno uklanjanje ilegalnih antena, posebice one na zgradi HEP-a, rezultat je kontinuiranih napora ove gradske uprave od 2017. pritiscima na nadležne institucije i vlasnika zgrade koja je napuštena dugi niz godina. Mještani obližnjih ulica u više navrata su prosvjedovali i upozoravali na štetnost antena u neposrednoj blizini kuća i stanova, dok je Ministarstvo graditeljstva još 2011. izdalo rješenje za uklanjanje odašiljača mobilnih operatera sa zgrade u Šipčinama na koje se vlasnik oglušio.

Iz Grada podsjećaju kako su u pregovorima s HEP-om o kupnji zgrade u Šipčinama, a plan gradske uprave je prenamjena ove nekretnine u dječji vrtić s obzirom na stalnu potrebu za povećanjem kapaciteta predškolskih ustanova.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović