Svjetski dan kave obilježava se 1. listopada. Piće je koje se po konzumaciji nalazi na drugom mjestu svjetske ljestvice, odmah nakon vode. Mijemo je na bezbroj načina – kratka, duga, crna, bijela, s kofeinom ili bez, slatku ili manje slatku, toplu, s pjenom, sa šlagom…
Zanimljivo je da je kava zapravo voće, piše journal.hr. Bobice nalik na trešnje rastu na drveću, odnosno grmovima, a mogu biti crvene, žute, narančaste i ljubičaste boje. Ono što zovemo ‘zrna’ kave zapravo su koštice koje se nalaze u sredini bobica. Dugim i pažljivim procesom odvajanja koštica od bobica, te pranja i sušenja koštica dobivamo blijedo zelena zrna kave spremna za prženje. Nakon što se koštice iz bobica kave pažljivo odvoje, operu i osuše, slijedi njihovo prženje. Kava može biti svjetlo, srednje i jako pržena, a ovisno o intenzitetu prženja mjenjaju se i okus i svojstva kave.
Proslavite Svjetski dan kave uz svoju najdražu kavu!