Zanimljivosti

Kardinal de Paolis posjetio Dubrovnik

biskupija depaolis 01

Kardinal Katoličke crkve Velasio de Paolis ovih dana boravi u Dubrovniku na skupštini Hrvatskog kanoninstičkog društva i VI. međunarodnom simpoziju crkvenih pravnika.

Kardinal de Paolis, koji se prvi se put nalazi na ovom području izrazio je oduševljenje onim što Dubrovnik jest i što nudi.
– Čovjek može u Dubrovniku uživati u prirodnim i kulturnim ljepotama, ali i u traganju za Svetim inspirinan upravo tim ljepotama – kazao je kardinal.

Kardinal de Paolis jedan je od vodećih poznavatelja kanonskog prava u svijetu, bio je profesor gotovo svim hrvatskim svećenicima i kanonistima koji su studirali pravo na rimskim papinskim učilištima, pa je sudjelovanje na skupštini bila prigoda i za ponovni susret s bivšim studentima.

U četvrtak 25. listopada kardinal je na skupštini kanonista u hotelu Petka održao predavanje „Ususret tridesetoj godišnjici proglašenja Zakonika kanonskog prava. Kanonski zakon u životu Crkve. Izazovi i perspektive“.

U predavanju je istaknuo temeljno antropološko stajalište koje je danas dovedeno u pitanje. Shvaćanje prava i zakona, naime, odražava shvaćanje čovjeka, a shvaćanje čovjeka odražava se i u poimanju prava i zakona. Današnji sekularizirani čovjek isključuje transcendentno i božansko iz svog života izdižući sebe kao najvišu normu.

Utjecaj toga na području prava je pravni pozitivizam. Kardinal de Paolis je naglasio nužnost povratka prirodnom pravu i potrebu ponovnog otkrivanja jedne zdrave antropologije te naveo neke značajke uređenja Crkve na koje ukazuje Apostolska konstitucija „Sacrae disciplinae leges“ (Zakone svete stege).

Talijanski kardinal umirovljen je na službi prefekta Prefekture za ekonomska pitanja Svete Stolice, a prije toga bio je i tajnik Apostolske signature, vrhovnog suda Svete Stolice.

Pročitajte još

[FOTO] EKO akcija na otoku Jakljanu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1885. Rođen briljantni redatelj i teatrolog Branko Gavella

Dulist

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Ljetnoj školi brodogradnje

Dulist