Grad

Kalamota mjesec dana zatrpana smećem

Smeće na Kalamoti

Kalamotezi već nekoliko mjeseci žive u nemogućim uvjetima. Prvo što ćete primijetiti kada se Postira približi Kalamoti jest pijesak odložen nasred mula.

Šut i pržina od radova iz obližnjeg hotela razneseni su uzduž cijele rive, tako da je sve glibavo i blatnjavo, a za šetnju vam trebaju gumene čizme. Također po cijelom otoku odložen je građeviski otpad. Kako bi nam pokazao sve probleme koje muče Kalamoteze, u đir nas je od Donjeg Čela do Mačusa u petak ujutro odveo gospar Sretan Plenković.

– Kalamota je postala odlagalište šuta i smeća. Nitko s Kalamote nema ništa protiv toga da se radi i gradi, ali mora postojati neki red i način. Za mjesec dana počinje sezona, a radovi neće biti gotovi. Mi ćemo izdržati, no kakvu sliku ostavljamo – rekao nam je dodavši kako pijesak na mulu odlažu radnici iz hotela Kalamota island resort koji se obnavlja, a u vlasništvu je tvrtke Karisma Adriatic Hotelsa. Drugo što vam odmah upadne u oči su kante prepune smeća.

– Smeće se ne prazni, odvezeno je zadnji put prije mjesec dana. Neki ljudi čak zakopavaju i smeće u đardinima – dodao je naglasivši kako nitko nije mogao urgirati prema nadležnima po tom pitanju jer Kalamota nema Mjesnog odbora.
– On je raspušten u studenom i još nije raspisan natječaj za novi – dodao je istaknuvši:

– Kalamota je najgori otok po uređenosti od svih Elafita. Mi smo prvi do grada, a po uređenosti najzadnji. Nitko o Kalamoti ne vodi računa. Nešto dalje od rive, u brdu, gradi se privatna kuća Toma Tomaša, a na svom zemljištu Crkva je dozvolila odlaganje građevinskog materijala.
-To je za mene devastiranje okoliša–naglasio je Sretan. A teški strojevi i kamioni, dodao je, u potpunosti su uništili puteve na Kalamoti.

– Pitanje je hoće li ovaj put itko popraviti. Tko je dao dozvolu i suglasnost da se s ovakvim teškim strojevima i kamionima ovuda prolazi? Gdje je Lučka kapetanija za muo, tko plaća dozvolu za iskrcavanje tereta jer ovo nije teretna luka? – naglasio je. Kalamota na kojoj se u srcu sezone iskrca između 500 i 1500 turista, nema nijednog javnog zahoda.

– Na 1500 turista imamo dva kafića. Kad stranac pita gdje je javni zahod mi iz šale rečemo neka ide u šumu. Do sada su ti gosti mogli ići u hotel, no hotel će sada biti zatvorenog tipa. A da ne spominjem radnike koji nuždu vrše posvuda – dodao je. Ni mali trg u centru mjesta, gdje se uz mještane okupljaju i turisti, ne izgleda primjereno turističkom mjestu. Zgrada u kojoj se nalazi butiga je u vlasništvu Grada Dubrovnika, no nitko nije u stanju promijeniti oronule prozore.

– Gradonačelnik je prije izbora bio velikih obećanja-da će se napraviti javni zahod, da će za stanovnike kupiti papa mobil i proširiti rivu i mul, no nitko nije učinio ništa– zaključio je Sretan Plenković.

STJEPAN PAČE:Zamalo nisam slomio nogu

Kalamotezi muku muče i s javnom rasvjetom koja nestaje svakih 5 dana. Klupe su stare i neopiturane, a kante za smeće polomljene. Stjepan Pače voljan je srediti klupe.
-Poslao sam pismeni prijedog Gradu, pa ćemo vidjeti hoće li prihvatiti. Tražim materijal i ruke i to je to. Još prije 10-ak godina sam uredio 54 klupe, no od tada ih nitko nije sredio. Na naše pitanje kako on komentira situaciju na Kalamoti odgovorio je:
-Sve se skupilo – hotel, kamioni, šut, pijesak. Jučer sam nosio spenzu i zamalo nisam slomio nogu. Sve je u pijesku, kamenjima, blatu. Neka investitor uzme radnike i neka poslije posla operu i očiste za sobom – zaključio je.

Pero Kaciga: Triton je bio na remontu
Direktor Čistoće Pero Kaciga rekao nam je kako je brod Triton koji odvozi smeće sa Kalamote i Lopuda bio dva tjedna na remontu na Korčuli, na koji inače mora ići svake dvije godine.
-Zadnji tjedan zbog juga nije mogao kupiti smeće. No, u subotu smo pokupili svo smeće i dalje ćemo ga odvoziti ustaljenim redom. Također, našim radnicima smo osigurali dovoljan broj vreća za smeće, te su ih slagali sa strane kako smeće ne bi ostajalo posvuda – zaključio je.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist