Kultura

‘KAKVA MAJKA, TAKVA KĆI’ Duodrama o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke

kakva majka takva kci

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice u suradnji s Kazalištem ‘Smješko’ dubrovačkoj publici poklanjaju duodramu ‘Kakva majka, takva kći’ o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, naše prve novinarke, rado čitane književnice i aktivistice. Predstava „Kakva majka, takva kći“ odigrat će se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u ponedjeljak, 21. listopada u 19 sati. Ulazak je slobodan.

„Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri tako poseban. Majke i kćeri…“, reći će Zagorka prema čijim je autobiografskim zapisima „Što je moja krivnja?“ i romanu „Kamen na cesti“ autorica teksta Frana Marija Vranković oblikovala priču koja prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negrovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine mlađe sestre Dragice, u Krapini 16. studenog 1897. godine. Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, glazbu Damir Šimunović, a u predstavi igraju Mia Krajcar (Marija Jurić Zagorka) i Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin).

Predstavom „Kakva majka, takva kći“ Kazalište ‘Smješko’ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj  prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu. Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička  ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist