Hrvatska

Kakva je kvaliteta automobila koji stižu na hrvatsko tržište?

pozar automobil pobrezje

Današnji automobili iznimno su napredni, ali i dalje podložni kvarovima. Sve se češće kvare najnoviji modeli, povlače se cijele serije vozila kako bi se otklonili problemi koji nisu bili uočeni tijekom testiranja. Nijedna marka automobila više nije imuna na opozive stoga je pitanje kakva je kvaliteta automobila koji stižu na naše tržište te je li Hrvatski vozni park najstariji u Europi, objavljuje HRT.

Obitelj Jukić, nakon proučavanja tržišta, prije godinu i pol odlučila se na kupnju nove Dacije Duster. Automobil su kupili na kredit kojeg još otplaćuju. Međutim, tijekom noći 28. rujna 2023. vozilo se zapalilo i izgorjelo. Vatra je čak zahvatila i kuću koju obitelj Marka Jukića dijeli zajedno s njegovim bratom. Proizvođač tvrdi da se ne smatra odgovornim te je njihov zaključak da je požar uzrokovan vanjskim utjecajem.

– Auto je bio parkiran ispred kuće i jednostavno je došlo do samozapaljenja, vjerojatno nešto od elektronike. Sad su vozila puna elektronike, tako da vjerojatno nešto od elektronike, a plastike je dosta tako da je to lako zapaljivo – izjavljuje Marko Jukić te ističe kako su na poprište došli policija, vatrogasci i specijalci za protupožarne i protueksplozivne djelatnosti.

– Sve su provjerili i utvrdili da nema podmetanja požara, da nije iz kuće, nego da je probijanjem izolacijskog plašta u vozilu došlo do zapaljenja vozila – dodao je.

Jukić napominje da je vozač čak 50 godina te da s autom u tih godinu i pol nije imao nikakvih problema. Kupili su ga na kredit, a plaćao je i kasko. Uredno ga je servisirao u ovlaštenom servisu i nije ništa dodatno ugrađivao ni mijenjao. Govori kako su nakon požara počeli problemi s osiguravajućom kućom i proizvođačem automobila.

– Proizvođač kaže da ne može utvrditi kako je uzrok auto. Ne kažu da nije auto uzrok zapaljenja, ali ne mogu dokazat da je. Jednostavno kažu kao im je jako žao i nikakve naknade, ništa. Mislio sam da će možda, ako ne žele priznati da je to greška na vozilu i kako imaju problema s tim, da će pomoći nekim popustom na slijedećem vozilu, pa bi onda uzeo opet vozilo – rekao je Jukić koji od rujna nema vozilo. Dodaje kako neće stati na ovome i da će svoja prava potražiti na sudu.

– Materijalni dokazi utvrđeni tijekom pregleda vozila te pregledom dokumentacije popravaka i održavanja vozila, kao i fotografije i činjenice vezane uz požar prezentirane od strane vlasnika vozila navode na zaključak da je požar na vozilu uzrokovan vanjskim utjecajem – prijenosom otvorene vatre sa zapaljenih i rasutih cjepanica na vozilo (…) nismo u mogućnosti potvrditi da je požar na predmetnom vozilu posljedica greške na vozilu ili propusta proizvođača, te nismo u mogućnosti potvrditi da postoji odgovornost proizvođača za nastali požar i štetu koju je prouzročio – odgovorili su iz tvrke Dacia Hrvatska na upit HRT-a.

Kupci poput obitelji Jukić od novih vozila očekuju da ih barem tijekom tvorničkog jamstva ne iznevjere. Kontinuirano se pojavljuju novi modeli koji često nisu testirani u realnom vremenu, pa su i pogreške češće, čime raste i broj opoziva. Što su o ovoj temi na HRT-u u Potrošačkom kodu rekli sudski vještak za promet Goran Husinec i pomoćnik uprave za tehničke poslove Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske pogledajte ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist