Aktualno

KAKVA BUDUĆNOST NAS ČEKA? DHMZ: Hrvatska se zagrijava brže od ostatka svijeta

vrucina voda046

Grmljavinsko nevrijeme koje je 19. srpnja pogodilo kontinentalnu Hrvatsku, na svom putu od zapada prema istoku zemlje uzrokovalo je ogromne materijalne štete te, na žalost, i gubitak ljudskih života, priopćili su iz DHMZ-a.

Zavod su građani preplavili pitanjima o tome kako je ovo strašno nevrijeme nastalo, koliko je uobičajeno za Hrvatsku i, ono najvažnije, hoće li takvih nevremena biti sve više u budućnosti.

Predstavivši detaljnu analizu oborina i vjetra iz DHMZ-a odgovorili su na ta pitanja.

– U Hrvatskoj je uočeno zagrijavanje u svim godišnjim dobima, osobito u toplom dijelu godine, proljeću i ljetu. Zagrijavanje se očituje u porastu svih temperaturnih indeksa ekstrema poput broja toplih dana i noći, duljini toplih razdoblja i slično – napisali su.

– Promjene u oborinskom režimu ukazuju na značajno suše ljetne mjesece, osobito na Jadranu, te jasan porast jesenskih količina oborine u cijeloj zemlji. Ljetni trend smanjenja oborine je popraćen i povećanjem intenziteta satnih i višesatnih godišnjih maksimuma koji se u kontinentalnoj Hrvatskoj uglavnom javljaju u ljetnim mjesecima – navode u analizi DHMZ-a.

– Hrvatska se, kao i ostale zemlje Sredozemlja, zagrijava brže od ostatka svijeta. Očekuje se rast godišnjih i sezonskih temperatura zraka u cijeloj zemlji i u budućnosti. Najveći se porast očekuje ljeti, uz povećan broj dana s visokim dnevnim, ali i noćnim temperaturama, dugotrajnije i intenzivnije toplinske valove – piše DHMZ.

– Najveća promjena u oborinskom režimu očekuje se također ljeti uz manjak oborine u cijeloj Hrvatskoj, a najviše uz obalu Jadrana. U preostalim sezonama oborina može porasti u odnosu na količine koje su zabilježene u razdoblju 1981. – 2010. Projekcije pokazuju da se očekuje dulji niz uzastopno sušnih dana ljeti te njihovo skraćivanje zimi. Sukladno tome, skratit će se niz kišnih dana ljeti. U svim drugim sezonama, standardni dnevni intenzitet oborine bit će veći, što znači da možemo očekivati izraženije oborine u kratkom razdoblju – zaključuju.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist