Aktualno

Kako stati na kraj legalnim drogama – solima za kupanje, osvježivačima prostora…

trava marihuana shutter 01

Ministarstvo unutarnjih poslova krenulo je u izmjene zakonske regulative kako bi se spriječila sve veća upotreba tzv. legalnih spice droga, koje su dostupne svima, a prodaju se u smarth shopovcima kao soli za kupnaje, osvježivači zraka…

No, uglavnom je riječ o kombinacijama raznih kemikalija, teških metala, benzena, crvenog fosfora… Na tržištu se pojavljuju nove droge pa je od početka ove godine policija na području cijele Hrvatske zaplijenila 69 novih sintetskih droga, dok su u prošloj godini otkrivene 82 nove droge.

Naime, spice ili sintetički kanabis je psihoaktivni biljni i kemijski proizvod koji tijekom konzumacije ima djelovanje marihuane. Uglavnom se puši smotan u joint, no može se konzumirati i u nargili ili luli. Većinom se puši smotan u joint, a može ga se koristiti u luli, nargili i bongu. Njegova THC svojstva na organizam djeluju duže od marihuane, a kako su takve droge krivo deklarirane u smart shopovima prodaju se kao osvježivači zraka, gnojivo za biljke ili sol za kupanje.

Kako bi se spriječila sve veća uporaba tzv. legalnih spice droga u tijeku je izmjena zakona, kao i izrada generičke liste. Mora se također odrediti tko će biti odgovoran za koja postupanja kako bi se onemogućila upotreba sintetičkog kanabisa, koji se legalno prodaje po smarth shopovima. Iz tog se razloga u Splitu održava regionalna radionica za četiri dalmatinske županije na kojoj je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković predstavio sustav suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je uporaba legalnih droga opasnija od već poznatih jer se ne zna što se i u kojoj količini prodaje. Takve droge su stvorene da bi zaobišle zakonsku regulativu.

– I Europa posljednje tri ili četiri godine ima isti problem. Svjesni su da se protiv toga zajedno trebamo boriti. Sada smo i mi dio Europske unije te na horizontalnoj radnoj grupi za droge aktivno učestvujemo, no problem je što je vrlo teško uskladiti nepostojeću regulativu. S jedne strane imamo problem supstanci koje su opasne, ali isto tako ne možemo ograničiti slobodu kretanja roba. Jednostavno treba vidjeti koje supstance i tvari su opasne te kakav je njihov rizik u primjeni i onda tim tvarima ograničiti mogućnost njihove primjene – rekao je Petković, dodavši kako se mora naći balans između ograničenja tržišta i slobode kretanja roba, ali i opasnosti koje takve tvari prijete ako ih se zloupotrebljava.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] KONCERT UZ DAN POBJEDE Pogledajte tko je sve slušao sjajne izvedbe ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

[VIDEO] IZNAD KNINA Pogled iz kokpita aviona Rafale i Mig-21

Dulist

TRAŽI SE DONOR! Dječak iz Vukovara boluje od leukemije

Dulist