Zanimljivosti

Kako se snaći u društvu predrasuda

shutt bebe

Plavo i roza – rodni stereotipi u odgoju djece – naziv je predavanja profesorice psihologije Jasne Belamarić, koje će se održati ovog utorka 6. studenog u prostorima Zavoda za javno zdravstvo na Medarevu.

Predavanje organizira Udruga RODA, sve povodom obilježavanja Dana prava djeteta.
Naime, već treću godinu za redom odabranim temama RODA nastoji popratiti ovaj važan dan, pa tako će biti i ove godine.

Jasna Belamarić, psihologinja, članica je Sekcije za psihologiju seksualnosti i roda Hrvatskog
psihološkog društva i članica udruge RODA- Roditelji u akciji.

Na predavanju „Plavo i roza – rodni stereotipi u odgoju djece“ možete saznati kako su rodne uloge duboko ukorijenjene u društvu. Unatoč promjenama koje su se odigrale proteklih desetljeća i dalje postoje nepisana pravila prihvatljivog ponašanja za žene i muškarce, što djevojčice i dječaci uče od najranije dobi. 

Rodni stereotipi oblikuju naše ponašanje prema djeci različitog spola na način da ih, svjesno ili nesvjesno, usmjeravamo ka konformiranju s postojećim normama. Implicitne i eksplicitne poruke koje primaju mogu imati dalekosežan utjecaj na njihov razvoj. Kao roditelji, a i kao stručnjaci /stručnjakinje, često djevojčicama i dječacima pristupamo na različite načine – čak i kad smo uvjereni da to ne činimo, pa i onda kad to nipošto ne želimo činiti. 

Rodne uloge duboko su ukorijenjene u društvu. Unatoč promjenama koje su se odigrale proteklih desetljeća i dalje postoje nepisana pravila prihvatljivog ponašanja za žene i muškarce, što djevojčice i dječaci uče od najranije dobi. 

Usvajanje obrazaca kulture u djetinjstvu odvija se na brojne načine – dječje knjige i slikovnice, igračke i crtići moćno su sredstvo održavanja postojećih stereotipa. Iako knjige imaju vrlo važnu ulogu u dječjem razvoju, mnoge od njih kriju nevidljive zamke koje pridonose usvajanju rodnih uloga.
Stoga će se prikazati svjetska i domaća istraživanja rodnih stereotipa u dječjoj literaturi, kako izgledaju igračke namijenjene različitim spolovima, te kakve poruke šalju djeci – muškarcima i ženama u nastajanju. 

Razgovarat će se i o svakodnevnim razlikama u pristupu roditelja kćerima i sinovima, te pokušati prepoznati brojne suptilne načine na koje se, ranim usvajanjem u djetinjstvu, rodne uloge nastavljaju reproducirati u društvu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist