DuList PROMO

Kako je Hrvatska kroz posljednjih 40 godina stasala u broj jedan nautičku destinaciju na Mediteranu

aci dubrovnik 1003

Kao zemlja s tisuću otoka, pre­poznata po svojim nenadmašnim prirodnim ljepotama, jedinstvenoj klimi i bogatstvu povijesno-kulturnih znamenitosti koje krase našu obalu i otoke, Hrvatska danas s pravom nosi titulu jedne od najatraktivnijih zema­lja, ne samo na Mediteranu, već i u svijetu. Iako su definitivno neke od glavnih snaga, čisto more i bajkovit krajolik nisu glavni razlozi zašto je Hrvatska danas jedna od najkonkuren­tnijih nautičkih zemalja svijeta.

Napro­tiv, potrebno je veliko znanje i iskustvo koje omogućuje korištenje tih potenci­jala na najbolji mogući način te njihovo povezivanje u jedinstveni turistički proizvod, kojem se nautičari iz cijelog svijeta uvijek iznova vraćaju. Sinonim za takvo znanje i iskustvo danas je ACId.d., najveći lanac marina na Medite­ranu i regionalni lider u nautičkom turizmu, zahvaljujući kojem Lijepa naša danas pripada samom svjetskom vrhu nautike i koji ove godine slavi velikih 40 godina od osnutka.

Vizija koja je bila daleko ispred svog vremena
Na dan 1. srpnja 1983. godine, ideja o jedinstvenom nacionalnom lancu marina postala je stvarnost, a do današnjeg dana stasala je u najveći lanac marina na Mediteranu, neu­pitnog nautičkog lidera te regional­nog predvodnika u zelenoj tranziciji u nautičkom turizmu. S obzirom na nepovoljne ekonomske okolnosti koje su u to vrijeme bile prisutne u bivšoj Jugoslaviji, osnutak ovakvog jednog sustava zahtijevao je izrazitu smjelost, inovativnost i vizionarski pristup koji je sezao daleko ispred tadašnjeg vre­mena. Upravo je nabrojene kvalitete kroz ACI-jev sustav okupio Veljko Bar­bieri, začetnik ideje o jedinstvenom nacionalnom lancu luka nautičkog turizma.

S Antom Markovićem, ovu je viziju konkretizirao u ‘Programu nade’, gdje je dvojac ponudio program razvoja modernog nautičkog turizma. Nakon toga, Veljko Barbieri okupio je najstručniji mogući radni tim prijate­lja, jedriličara, nautičara, ekonomista, pravnika i građevinara, koji su danas poznati pod nazivom ‘prva šestorica’. Tim su činili Mladen Filipović, Zoran Bačić, Šime Šestan, Zdenko Sverić, Borut Čičin – Šain i Pero Senjanović, a u ranim danima ACI-ja pridružio im se i Josip Vehovec.

DJI 0008 Moment

Revolucija koja je iz korijena pro­mijenila domaći turizam
Nakon što je tvrtka 1. srpnja 1983. osno­vana pod nazivom Adriatic Club Yugo­slavia (ACY), samo godinu poslije, 1. srpnja 1984. godine otvaraju se prve tri marine u Vodicama, Jezerima i Skradinu – sagrađene u samo 120 dana. Štoviše, u rekordnom roku od 18 mje­seci sagrađeno je ukupno 16 marina, a uz tri spomenute to su još bile ACI marine Žut, Piškera, Trogir, Milna, Palmižana, Vrboska, Pomer, Umag, Rovinj, Supetarska Draga, Pula, Rab i Split. Kao što je i danas poznato, sve ACI marine od Umaga do Dubrovnika smještene su na najljepšim lokacijama Jadrana, što ujedno znači i da su brojne od njih izgrađene na mjestima gdje je gradnja bila istinski teška, ali je atrak­tivnost pozicije, što se vrlo brzo poka­zalo ispravnim, nadilazila sve graditelj­ske muke.

U prve dvije godine kada su ACI marine započele s radom, u njima je zaposleno više od 1.000 djelatnika, a već od samih početaka izgrađena je čvrsta veza s nekima od najslavnijih svjetskih gostiju, koji su se uvijek rado vraćali. Neki od njih bili su Luciano Benetton, vlasnik poznatog modnog brenda, Ottavio Missoni, utemeljitelj talijanske modne marke Missoni, Ber­nie Ecclestone, bivši predsjednik For­mule 1, pjevačka zvijezda Cliff Richard, holivudski junak Armand Assante, nizozemski kraljevski par i brojni drugi.

U vrijeme osamostaljivanja Hrvat­ske, Društvo mijenja ime u Adriatic Yacht Club Opatija, a skraćeno ime i dalje ostaje ACY. Temeljem pretvorbe, poduzeće je u lipnju 1994. godine regi­strirano kao dioničko društvo i drugi je put promijenilo ime, ovaj put u Adria­tic Croatia International Club, odno­sno ACI d.d. kakvim ga znamo i danas.

Kako danas izgleda najveći lanac marina na Mediteranu
Tijekom svojih 40 godina težnje prema izvrsnosti te ljubavi prema moru i jedrenju, ACI je postao jedan od naj­prepoznatljivijih brendova Republike Hrvatske, posebice u svijetu nautičkog turizma i jedrenja.

Zahvaljujući tome, ACI je danas prva i zasad jedina kom­panija na svijetu koju je Nautor Swan, proizvođač najluksuznijih sportskih jedrilica na svijetu, izabrao za eksklu­zivnu suradnju na projektu ACI Sail. U sklopu ove suradnje, ACI Sail raspo­laže najvećom svjetskom flotom od šest elitnih ClubSwan 36 jedrilica te jedinim svjetskim trening centrom za ovaj tip plovila, koji je smješten u ACI marini Split. U sklopu ovog projekta, ACI je punopravni član ClubSwan regatnog kalendara, najelitnije svjetske nautičke lige, u sklopu koje je već dvije godine za redom regate ovog natjeca­nja doveo u Split, stavljajući Hrvatsku uz bok s najelitnijim svjetskim nautič­kim destinacijama, kao što su Monte Carlo, St. Tropez, Palma de Mallorca i Porto Cervo.

Slano DRN 0015
Split, 08/2018
ACI marina Slano
Davor Zunic / Petar Fabijan

Nadalje, u proteklom su razdoblju realizirane brojne strateške investi­cije u izvrsnost infrastrukture i usluge, kao i u širenje poslovnog portfelja, pri čemu su posebnu pažnju dobile upravo ACI marine u Dubrovačko-neretvan­skoj županiji, a u koje je u posljednjih šest godina uloženo više od 100 mili­juna kuna. Pritom je jedna od najljep­ših i najluksuznijih marina na Medite­ranu, ACI marina Dubrovnik doživjela sveobuhvatnu rekonstrukciju, dok je ACI marina Korčula, također jedna od najznačajnijih domaćih luka nautičkog turizma dobila novi lukobran i vizualni identitet.

Tu je i zasad najnovija ACI-jeva karika, ACI marina Slano, koja je otvorena prije točno sedam godina, a koja se prostire na površini od 67 tisuća četvornih metara i može pri­miti 200 plovila duljine između osam i 20 metara. U čast osnivaču ACI-ja, ova po mnogočemu posebna ACI marina nosi ime upravo po Veljku Barbieriju i danas je jedna od najpopularnijih nau­tičkih destinacija na jugu Lijepe naše.

Pročitajte još

U HOTELU RIXOS Otkrijte XD kolekciju i kampanju koja donosi prepoznatljiv, a uvijek nov jezik

Dulist

Čistoća postavila novo javno odlagalište otpada

KINEMATOGRAFI Novi naslovi u novom kino tjednu

Željka Krstulović