Pripreme za Uskrs u nedjelju idu punom parom, a nezaobilazan dio toga je i ukrašavanje jaja. Međutim, ako ista imaju jako tamnu ljusku, postoji način kako izbijeliti jaja octom, neovisno o tome posežemo li za tradicionalnim načinima bojanja poput onih s ciklom ili pak za već pripremljenim bojama iz trgovine, kako prenosi Zadovoljna.hr.
Jaja s bijelom ljuskom se mogu kupiti i u nekim većim trgovinama u Hrvatskoj, no kako još uvijek nisu nešto što se može naći na svakom uglu, i sami možemo ljusku bilo kojeg jajeta učiniti bijelom. Pritom se ona neće oštetiti niti će to ikako utjecati na kasniji okus.
Sve što vam treba je običan alkoholni ocat i voda. Naime, alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač koji se proizvodi postupkom vrenja alkoholnih tekućina, što je jedan od najstarijih prehrambenih proizvodnih postupaka čovječanstva. Lako je dostupan u svakom kućanstvu pa je upravo zato idealan za izbjeljivanje uskršnjih jaja, i to u svega tri jednostavna koraka.
Evo kako izbijeliti jaja octom u deset minuta:
Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode, a ono što je najvažnije jest da nakon toga dodate ocat u jednakom omjeru. Primjerice, stavite li u lonac za kuhanje pola litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.
Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje koju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba. Nakon kuhanja, jaja isperite mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja nego prije. Na kraju ih pustite nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi te onda možete bojati.