Aktualno

Kako će se provoditi Zakon o porezu na nekretnine?

komora007

Na 10. sjednici Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama raspravljalo se o novostima u struci, posebno na temu Zakona o posredovanja u prometu nekretninama.

Zamjenica predsjednika Strukovne grupe Mirjana Alavija izvijestila je o održanom Forumu nekretnina, na kojem je bilo govora o više tema, prije svega o nezakonito izgrađenim zgradama i legaliziranju nekretnina ili dijelova nekretnina. Za legalizaciju će tako biti potrebna ili snimka geodeta ili izvadak iz katastra, a sve što je od 21. lipnja 2011. do 1. srpnja 2013. godine izgrađeno bez papira bit će uklonjeno.

Posebna tema rasprave bio je zakon o porezu na nekretnine, gdje se postavilo pitanje tko će i kako procjenjivati kuće stare sto godina i novogradnju u istoj zoni. Istaknuto je kako zemljišne knjige još nisu sređene, a još uvijek se ne zna ni hoće li biti moguće sve skupa provesti od 1. travnja.

Od novosti u novom Zakonu o posredovanju nekretninama ističe se promjena u uredovanju, gdje će posrednici ubuduće moći uredovati isključivo u poslovnim prostorima uredskog tipa, a ne u stanovima, garažama, ili prostorima uz stanove. Zakon se sa svakom izmjenom pomalo poboljšava, prije svega zahvaljujući zalaganju udruženja posrednika u prodaji nekretninama, istaknuto je na sjednici.

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist