Zanimljivosti

KAKAV ŽIVOT! Crtić o Franu Selaku, rođenom na barci ispred Lokruma, ‘najsretnijem čovjeku na svijetu’

Frano Selak Luckiest Man 2

Frano Selak, 85-godišnji profesor glazbe, nosi nadimak ‘najsretniji čovjek na svijetu’. Naime, preživio je čak šest pogibljenih nesreća, a uz to, osvojio na lotu sedam milijuna kuna.

Ovaj nevjerojatni čovjek koji trenutno živi u Petrinji, rodio se u Dubrovniku. Ili točnije, blizu njega. Frano je rođen u barci između Lokruma i Dubrovnika. Kako je majka Slavica bila u sedmome mjesecu trudnoće, krenula je barkom s Franovim ocem Martinom u ribolov prema Lokrumu. Uhvatili su je trudovi i uz suprugovu pomoć rodio se Frano.
Jutarnji list, koji donosi opsežnu priču o svim sretnim, ali i nesretnim trenutcima Frana, piše kako je otac ribarskim nožem prerezao pupkovinu i bebu okupao u moru. Bilo je to 1929. kada nije bilo inkubatora za prerano rođenu djecu pa se Frano šali na svoj račun govoreći da su takva djeca obično imala ‘probleme u glavi’, ali njega je to zaobišlo.
Kao dječačić sa samo 11 mjeseci života imao je problema s crijevima. Liječnici su mislili da mu nema spasa i da će umrijeti, no njegova je majka skinula njegovu košuljicu i otrčala u crkvu. Tamo se za Franov život molila svetoj maloj Tereziji ispred njezina kipa, a djetetovu su košuljicu blagoslovili svećenici. Vratila se u bolnicu, Franu odjenula košuljicu, liječnici su mu dali jaku injekciju kalcij bromata i vratio se u život. S 11 godina Frano je gotovo oslijepio, opet se majka molila istoj svetici, pomogle su i trave koje su brale časne sestre i stavljale ih na Franove oči. Frano je ozdravio i kaže da su to ona čuda o kojima je rijetko govorio, piše Jutarnji.

Njegove bizarne nesreće

Prva je bila put u Odžak 1957. koji se pretvorio u noćnu moru – kada su on i vozač upali u rijeku Bosnu.

Već sljedeće godine Frano preživljava i drugu veliku nezgodu. Bio je jedan od putnika u vlaku Sarajevo – Dubrovnik. Vozio se u Ćiru s jednom bakicom u kupeu kada je golema stijena zbog nevremena pala na tračnice i vlak je iskočio iz šina u hladnu Neretvu. Voda je počela ulaziti u vagone. Frano je izvukao i sebe i bakicu!

Kada mu se 1962. majka u Rijeci teško razboljela, radio je u daruvarskoj školi te je odlučio iz Zagreba u Rijeku odletjeti avionom. Prvi put u životu. Došlo je do nevjerojatne nesreće! Ukrcao se u avion DC 8 na tadašnjem aerodromu u Lučkom, sjedio je u samom repu aviona, pokraj vrata za izlaz u slučaju nužde i malog bifea odakle su stjuardese nosile osvježenje za putnike. Franu je za oko zapela prelijepa stjuardesa Rozika iz Futoga u Vojvodini. On je odvezao pojas, ustao i razgovarao s Rozikom nekoliko minuta kada su čuli strahovit udarac. Nakon tri dana provedenih u šok-sobi Traumatološke klinike u Zagrebu doznao je što se dogodilo. Poginulo je 20-ak ljudi.

Kasnije nesreće su nekako pale u sjenu ovog pada iz aviona. Tako je Frano dva puta u posljednji trenutak izbjegao smrt vozeći se u svojoj Ladi koja se prvo zapalila u vožnji, a drugi put zapalila i eksplodirala. On je na vrijeme zaustavio automobil i pobjegao te opet prošao bez ozljeda. Zatim je na serpentinama prema Karlobagu prije 19 godina njegov automobil udario UNPROFOR-ov kamion. Zapravo se prikolica prepriječila na cesti i udarila u Franin auto koji se strovalio u ponor od 150 metara. Frano je ispao iz auta jer se od pada iz aviona zarekao da se više nikad neće vezati pa je ostao visjeti između drveta i stijene iznad ponora.

No, u lipnju 2002. Frano je pogodio sedmicu na lotu i dobio sedam milijuna kuna. Trenutno ne novce nema, a kako ih je izgubio, možete pročitati ovdje.

Inače, Frano je ljut što je o njemu snimljen film. ‘The luckiest unlucky man to ever live’ naziv je trominutnog animiranog filma koji je na YouTubeu objavljen 1. svibnja 2014. godine. U tjedan dana je ‘najsretnijeg čovjeka’ vidjelo oko 850 tisuća ljudi. Filmić je izradila i postavila njujorška tvrtka This & That Visuals koja na You Tubeu povremeno objavljuje kratke animirane filmove. Frano je tada najavio tužbu.

Foto: Printscreet animiranog filma

Pročitajte još

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist