Aktualno

KAD PIJEŠ, ONDA VOZI? Nova pravila za vozače zgrozila stručnjake i javnost

pexels jeshootscom 13861

Stižu nova pravila za vozače. U fokusu su mladi koji bi prema prijedlogu Europskog parlamenta mogli voziti pod utjecajem alkohola. Vozačke dozvole trajale bi 15 godina, a prijedlog je da ih imamo na svojim pametnim telefonima, javlja Nova TV.

Umjesto nulte tolerancije, stižu nova pravila za mlade vozače.

-Kada piješ, onda vozi. O čemu govorim? Pa o tome da je jučer nažalost izglasano da mladi ljudi sa 17 godina mogu početi upravljati vozilima kategorije B, bez obzira na broj konjskih snaga i čak do 0,2 promila alkohola, što mislim da je nedopustivo – kaže Valter Flego iz Odbora EP-a za promet i turizam.

I budući profesionalni vozači u tome vide veliki problem.

-Apsolutno ne s obzirom na činjenicu koliko se već sada događa prometnih nesreća na prometnicama – rekao je Nikola Mašić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Ceste Europske unije godišnje odnesu više od 20 tisuća života.

-Hrvatska je na trećem mjestu po broju stradalih u prometnim nesrećama u Europskoj uniji. Smatram da se šalje loša poruka ako kažemo da je dopušteno u krvi imati 0,2 promila alkohola – otkrila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Rok trajanja vozačke dozvole također se mijenja, vrijedila bi 15 godina.

-Trenutačno je kod nas deset, ali bi to onda trebalo obavit da se prvo obavi liječnički pregled, a onda produžuje vozačka – poručuje Siniša Pšeničnik, stručni voditelj i predavač u auto školi.

Zagovara se i digitalizacija naših dokumenata.

-Ideja je da u biti vozačku dozvolu da se omogući jedan zakonski okvir gdje ćemo mi moći vozačke dozvole u fizičkom obliku dodati u taj wallet koji imamo na telefonu instaliran – rekla je Kristina Leko Kuštrak iz IT sektora u AKD-u.

O svim prijedlozima raspravljat će novoizabrani parlamentarci kad zasjednu na svoje funkcije.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist