Aktualno

Kad ćemo prošetati obnovljenom trasom renesansnog vodovoda?

trasa vodovoda setnica2

Dubrovnik ima bogato kulturno povijesno nasljeđe, no i danas turistima nudimo samo ono unutar zidina. Na to nas je podsjetio jedan naš sugrađanin, inače stanovnik Nuncijate koji smatra kako bi nekadašnja trase poznatog Ćira od Batahovine do Šumeta mogla biti itekako privlačna turistima.
—Tim putem često šetam sa svojom obitelji i uvijek kada tim putem krenem, padaju mi na pamet neke ideje u vezi te lokacije za unaprijeđenje turističke ponude – istaknuo nam je naš sugrađanin te napomenuo kako tu imamo i jedan od najstarijih europskih vodovoda, ali i bunkere iz Drugog svjetskog rata koji su još uvijek u dobrom stanju.
—Imamo prelijep pogled na ušće rijeke Omble i na samu rijeku Omblu, na most dr. Franja Tuđmana, ljetnikovac Kaboga itd. – ističe te dodaje i ideju kako bi se tu mogli napraviti i dodatni sadržaji, poput primjerice vlaka kakvog imamo za vrijeme Dubrovačkog zimskog festivala u Uvali Lapad, a i vodiči bi tom trasom mogli voditi naše posjetitelje i pričati im o povijesti dubrovačkog vodovoda. Podsjetio nas je na projekt o kojem se govori zadnjih 10 godina, ali još uvijek nije zaživio. Riječ je o obnovi trase renesansnog vodovoda, o kojoj se govorilo još u mandatu Andra Vlahušića.

Potpisan ugovor, napravljena prezentacija
Tako smo još 2014. godine pisali kako je projekt prepoznalo i Ministarstva turizma pa su tadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić i ministar turizma Darko Lorencin potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Programa ‘Fond za razvoj turizma’ 2014. godine. Riječ je bila o pola milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je prijavila Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom. Tada se isticalo kako bi se u prvoj fazi projekta izradila projektna dokumentacija, a nakon toga realizirao bi se cijeli projekt. Naravno, naglasak planiranog rješenja bio je na doprinosu razvitka turističkih sadržaja neposredno uz koridor trase.
—U okviru naselja Šumet, Knežica, Sustjepan te Nuncijata potaknut će se razvitak specifične turističke ponude, u naseljima koja do sada nisu turistički atraktivni pa se samim time očekuje i korist projekta za lokalnu zajednicu. Trasa vodovoda bit će istovremeno rekreativnog i edukacijskog karaktera. Šetnja trasom omogućit će posjetitelju da se vrati šest stoljeća unatrag i ‘od kilometra do kilometra’ bude svjedok tog iznimnog graditeljskog pothvata, jedinstvenog u Europi u to vrijeme – isticali su tada iz DURA-e.
Projekt je u gradskoj vijećnici predstavljen dvije godine kasnije. Točnije predstavljena je izrada projektne dokumentacije za obnovu trase Dubrovačkog renesansnog vodovoda u funkciji šetnice, a izradila ga je tvrtka Trames.
—Cilj projekta je obnova trase dubrovačkog ranorenesansnog gravitacijskog vodovoda od izvorišta u Šumetu do naselja Nuncijata iz 15. stoljeća, s pripadajućim objektima u duljini od 8,5 km, u funkciji prezentacije domaćoj, ali i inozemnoj javnosti. Nije potrebno samo građevinski obnoviti put, već naći nešto što će mu dati dodatnu vrijednost. U ovom slučaju je to naša ‘Priča o vodi’ i renesansnom vodovodu kojeg šetnica prati – izjavila je tada Petrica Balija iz Tramesa. Tadašnji gradonačelnik Vlahušić istaknuo je kako je izrađena geodetska podloga, provjera projektnog zadatka, idejni, izvedbeni i glavni projekt.

‘Ovo nije pusti san’
—Ovo nije pusti san i govorancija. Ovo je projekt koji se već sada realizira, to je konkretna stvar. Svi zainteresirani moći će već krajem lipnja prošetati prvim dijelom šetnice koji će već tada biti otvoren – izjavio je tadašnji gradonačelnik Vlahušić. Upravo on je, danas u ulozi gradskog vijećnika, potaknuo pitanje ovog projekta na jednoj od sjednica Gradskog vijeća prošle godine. Gradonačelnik Mato Franković odgovorio mu je kako je napravljena revizija dokumentacije te kako se čekaju natječaji za financiranje. Tragom ideje našeg sugrađanina, zanimalo nas je u kojoj je danas fazi projekt te je li konačno osigurano i financiranje. Od projekta se, govore nam iz Gradske uprave, nije odustalo.

Imovinsko pravni odnosi i financije
—Grad Dubrovnik nastavlja s implementacijom projekta dubrovačkog renesansnog vodovoda, a završetak projekta očekuje se po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i osiguravanju sredstava iz dostupnih natječaja – ističu u odgovoru iz Grada Dubrovnika te dodaju kako je idejni projekt šetnice na trasi Dubrovačkog renesansnog vodovoda napravljen u prosincu 2022. godine, nakon čega je u 2023. napravljena revizija dokumentacije jer prvo idejno rješenje nije bilo u potpunosti u skladu s konzervatorskim uvjetima.
—Nastavno na idejni projekt Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. u sklopu projekta VAULE PLUS (program Interreg Italija-Hrvatska), s Gradom Dubrovnikom kao pridruženim partnerom, planira ishoditi glavnu tehničku projektnu dokumentaciju potrebnu za rekonstrukciju trase Dubrovačkog renesansnog vodovoda u pješačku stazu. Nadalje, nadležni Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove tijekom aktivno poduzima sve pravne radnje glede čestica koje čine trasu renesansnog vodovoda. U tijeku je rješavanje i imovinsko-pravnih odnosa s nadležnim ministarstvom RH u svezi prostorno-planskih i zakonskih odrednica nekretnina te upisanog prava vlasništva Republike Hrvatske – ističu iz Gradske uprave.

Rekreacija i edukacija
I danas se na stranicama DURA-e može naći opis ovog projekta. Pa iako je došlo do izmjene dokumentacije, zanimljivo je spomenuti kako je na glavnom punktu ulaska na trasu u naselju Nuncijata bio planiran polivalentni objekt (turističko – ugostiteljski punkt, parkiralište, sportsko igralište, dječje igralište) čijom izgradnjom bi se naselje Nuncijata dodatno konsolidiralo te postalo početna lokacija nove turističke ponude Grada – povijesne infrastrukture ranorenesansnog vodovoda.
— Trasa vodovoda biti će istovremeno rekreativnog i edukacijskog karaktera. Šetnja trasom omogućit će posjetitelju da se vrati šest stoljeća unatrag i ‘od kilometra do kilometra’ bude svjedok tog iznimnog graditeljskog pothvata; koliko je ljudi radilo po pojedinoj dionici, kakva je bila struktura radne snage, gdje su spavali, koliko je bilo naručeno vina (sve iz izvornog ugovora o gradnji), kako je Dubrovačka Republika nadzirala radove, koje su bile poteškoće koje su pratile izgradnju, i niz drugih informacija. Projekt također razmatra mogućnost uključenja i dodatnih sadržaja u okviru same trase šetnice kao što su Kuća vode na izvorištu Omble, revitalizaciju uskotračne željezničke trase i slične punktove – piše u opisu projekta na stranicama DURA-e. Ističe se i kako bi se s trase vodovoda prvi put mogao doživjet prostor najgušće ladanjske izgradnje općenito u Hrvatskoj, koji je izniman zbog specifične tipologije i u europskim razmjerima. No, iz odgovora gradske uprave može zaključiti kako se realizacija ovog izuzetno vrijednog projekta neće dogoditi tako skoro, što je šteta posebno jer bi pridonio disperziji turista. Upravo to i jest jedan od njegovih ciljeva koji se isticao i prije 10 godina.

Objavljeno u tiskanom izdanju 8. svibnja 2024. 

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist