Aktualno

JUDO DVORANA U MOKOŠICI Derutno, tufinavo i prokišnjava!

judo mokosica naslovna

Dvorana Judo kluba Mokošica u Ulici Marina Kneževića još je jedan u dugom nizu primjera višegodišnjeg zanemarivanja uvjeta sporta za mlade u Dubrovniku.

I dok stotine milijuna kuna polako prelaze s papira u djelo obnove sportske infrastrukture, Mokošani već skoro dva desetljeća čekaju adekvatan prostor. Zgrada u kojoj mokoški judaši odrađuju treninge izgrađena je prije više od dvadeset godina i dotrajala je. Uvjeti za rad s djecom su gotovo nemogući. Tamo svakodnevno trenira stotinjak dječaka i djevojčica ovog najvećeg gradskog naselja.

Status Quo
Budući da sama gradnja objekta nije bila dobro izvedena, krov često prokišnjava, a kako se dvorana nalazi u prizemlju, vlaga se ovdje najviše zadržava. U relativno malom prostoru za tako mnogočlan klub od 150 kvadrata često curi voda, a zidovi propadaju.
-Dvorana je zapuštena i u derutnom stanju. Nikad nije bila dovršena, mi smo je cijelo vrijeme ‘ušminkavali’. Napravili smo pod, stavili smo stakla i donijeli strunjače. Uz pomoć Dubrovačko-neretvanske županije opremili smo i teretanu. Trenutno je potrebna detaljna obnova, ali i nabava nove opreme. Planovi obnove su inicijativa Grada s obzirom na to da se radi o njihovom prostoru, a zahvalni smo što nam ga već 20 godina ustupaju, bez obzira na izmjene vlasti. Ulaganje u ovaj prostor je ulaganje u mlade i u sport što bi pomoglo ne samo našem klubu već i cijeloj Mokošici – pojasnio nam je Boris Čikato, trener JK Mokošica. Napominje kako prostor dvorane izvorno nije bio namijenjen sportu i klubu je prepušten u nefunkcionalnom stanju. Radi se o klubu skromnijeg budžeta koji ne može financirati ikakve veće zahvate na tako zanemarenom prostoru.

‘Povijest bolesti’
Uz strukturna oštećenja, zgradu ‘krase’ grafiti i kukasti križevi, što je neprihvatljivo jer osim što tu stanuju ljudi, na treninzima su uglavnom djeca. U prizemlje pretvoreno u dvoranu za trening trebalo je biti smješteno kino, no ono nikad nije zaživjelo. Od izgradnje pa do danas nije se izvršila obnova, a Čikato spominje samo dva slučaja izmjene vrata i prozora. — Počeli smo raditi u prizemlju gradske zgrade koja je bila napravljena za socijalne stanove. Te prostore smo dobili od Grada 2001. godine, i tu dvoranu smo uredili i održavali punih 18 godina. Imamo ugovor s Gradom Dubrovnikom i uredno plaćamo režije, a kako se radi o gradskoj zgradi ne plaćamo najam. Tu dvoranu prvenstveno treba dovršiti. Grad je izradio projekt prema našem prijedlogu kako bi željeli da ona izgleda – rekao je Čikato.

Rekreacijski centar Mokošica
Interes za rekreaciju postoji, a Čikato vjeruje i da bi se obnovom prostora stvorila prava multifunkcionalna dvorana. U klubu su predložili proširenje svlačionice s tuševima, novi ulaz, opremljene čekaonice za roditelje, prostore za stolni tenis i mnogo više. Zapravo sve ono nužno što bi stvorilo pristojne uvjete za treninge djece.
-Ne želimo da u dvorani bude samo Judo klub Mokošica, nego i popratni sadržaji. Voljeli bismo da nam se jave i drugi klubovi i nađemo zajednički interes. Tako rekreativci poput roditelja i djece koji tu borave ne bi morali ići u grad. Dvorana je uvijek dostupna na stalno korištenje – istaknuo je Čikato. Uz voditelje kluba i mnogi roditelji su opravdano zabrinuti zbog stanja dvorane.

– Naravno, i roditelji su se požalili na trenutne uvjete. Stalno primam upite kad ćemo dvoranu popravljati, mogu li i oni samo nešto napraviti, jako su angažirani jer se ipak radi o njihovoj djeci – priznaje Čikato ponosan kako Judo klub Mokošica djeluje već osamnaest godina dok je pod okrilje Dubrovačkog judo saveza i Dubrovačkog saveza sportova stupio 2004. godine.

Dom najboljih gradskih judaša
-Klub broji nešto manje od 100 djece koja treniraju svakodnevno, a imamo četiri zaposlenika. Natječemo se u svim uzrastima, od 5 do 15 godina, i starije. Ivana Šutalo je tu trenirala i pripremala se za prvenstva te na kraju postala prvakinja Europe. Uspješne generacije judoka su tu odrastale, a mi u dvorani nikada nismo održavali turnire zbog njenog stanja. U međuvremenu je OŠ Mokošica dobila svoju gdje je olakšano voditi natjecanja. Imamo i Kup Mokošice koji je tradicionalni međunarodni turnir gdje svake godine dolazi između 300 i 400 judaša. Sve se to događa u školskoj dvorani jer ne možemo organizirati turnir u 150 kvadrata. Obnovom bismo htjeli i zadržati djecu poslije osnovne škole, jer djeca i mladi koji srednju školu pohađaju u gradu ne stignu na treninge. Imamo sekciju i u Zatonu, gdje su isto jako loši uvjeti za treniranje pa jednom tjedno u suradnji s roditeljima djeca iz Zatona i Orašca kombijem dođu na trening u Mokošicu. Judo je sport broj jedan u Mokošici. Trenira se odbojka, rukomet i streljaštvo, ali najveći broj djece se bavi judom. Mokošica zaslužuje svoj klub i dvoranu – poručio je Čikato.

Mokošica kao Bronx
Odgađani plan ulaganja u sportsku infrastrukturu Dubrovnika u iznosu od 400 milijuna kuna, a koji je donesen u siječnju ove godine, srećom će uključiti i Judo klub Mokošicu. Ipak, radi se o projektu koji će potrajati i do 10 godina, a u klubu ne raspolažu informacijama kada, ni kako, će početi obnova te koliko će još dugo morati raditi u zapuštenoj zgradi.
-Za obnovu bi nama najviše odgovarali ljetni mjeseci, kad je manji broj treninga tijekom ljetnog dopusta, a sa starijim članovima treniramo na otvorenom. Da se mene pita radovi bi počeli 1. srpnja, ali to ovisi o Gradu. U Mokošici je 10 tisuća ljudi i postoji nekoliko igrališta koja su svakodnevno puna, ali jednostavno nemamo potrebne uvjete u zimskim mjesecima. O Mokošici se stalno priča kao o Bronxu, ali ona to nipošto nije – zaključio je Boris Čikato, trener JK Mokošica.

Đivo Glanz

Pročitajte još

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist