Aktualno

Josipović i Pusić otvorili forum o energetici

croatia forum 02

Energetika ima sve važniju ulogu u definiranju politike u 21. Stoljeću i stoga nosi veliku ulogu u suvremenim međunarodnim odnostima. Tako je danas u Dubrovniku otvorena i konferencija 'Uloga energetike u međunarodnim odnosima', a otvorila ju je Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

-Europa je suočena s globalnim izazovima eksploatacije i opskrbe energijom. Sigurni, održivi i dostupni izvori i opskrba ključni su za kontinuiranu gospodarsku stabilnost i strateške interese Europe. Jačanje uloge Europske unije u međunarodnim energetskim odnosima je ključna, posebno zato što osigurava politička rješenja za ovisnost o stranim izvorima.

-Energetika prelazi granice i stoga izolirana nacionalna rješenja vrlo teško mogu osigurati adekvatna i dugoročna rješenja. Štoviše, pitanja energetike su istovremeno i gospodarska i strateška pitanja. Radi toga je očuvanje i jačanje europske energetske sigurnosti, zapravo pronalaženje ravnoteže između komercijalnih i političkih interesa, istaknuo je predsjednik RH Ivo Josipović na otvorenju konferencije.
 
Na forumima tokom idućih nekoliko dana govorit će razni pasnelisti, a cjelokupni program možete pogledati ovdje

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist