DuList IN

Josipa, Atomci i klape – zvijezde Feste 2013.

festa008

Tradicionalna manifestacija Festa 2013., koja se ove godine održava od 24. siječnja do 2. veljače, dubrovačkoj javnosti ponudit će nekoliko iznimnih glazbenih i gastro-enoloških događaja.

Kako je na najavnoj konferenciji za medije kazao predsjednik Udruge Festa Slobodan Nano Vlašić, program Feste otvorit će Festa od klapa u četvrtak, 24. siječnja u Kazalištu Marina Držića, a zatvoriti Festa od vina na Kandeloru, 2. veljače.

– Ove godine imamo najveći razmak do Svetog Vlaha, pa smo program rasporedili na deset dana – izjavio je Vlašić.

– Ove godine vraćamo se u Kazalište Marina Držića u kojem će na Festi od klapa nastupiti njih čak 14 županijskih. Ovo će biti sjajan početak, kako bi naše klape Dubrovčanima pokazale sve što znaju. Nastupit će klape Staglin iz Slanog, Škerac s Korčule, Kurenat s Mljeta, Krš iz Mostara, Kaše, Fortuna, Mareta, FA Linđo, Skontradura i Amfora iz Dubrovnika te Oštro iz Konavala, Ragusavecchia iz Cavtata i Subrenum iz Župe dubrovačke – izjavila je umjetnička voditeljica Feste Darija Mikulandra Žanetić.

Posebno je istaknula mladu klapu Kaše, apsolutne pobjednike Omiša koji su proslavili petu obljetnicu, a koji će uz nastup na Festi od klapa održati i poseban besplatan koncert u nedjelju, 27. siječnja u crkvi svetog Vlaha za građane Dubrovnika.

– Nezaobilazan dio Feste je i tradicionalno grličanje, blagoslov grla, kada don Toma Lučić posebno otvori crkvu svetog Vlaha za sve izvođače. To je nešto čemu se svi neizmjerno veselimo u tjednu prije Svetog Vlaha. Pozivamo sve sugrađane da se pridruže u četvrtak, 24. siječnja u 19 sati, dakle sat vremena prije početka Feste od klapa – kazala je Mikulandra Žanetić.

Voditelj klape Kaše Vicko Dragojević kazao je kako će Festa od klapa biti jedan od ponajvećih susreta klapa u Hrvatskoj, posebno jer je u posljednje vrijeme dubrovačko područje postalo jedno od značajnijih u Hrvatskoj.

– Dovoljno je reći kako će tu večer među 14 klapa biti čak njih 9 koje su bili finalisti ili osvajači nagrada na Omišu – istaknuo je Dragojević. Za koncert klape Kaše u crkvi svetog Vlaha Dragojević je rekao:

– Nema boljeg prostora ni vremena od ovog u kojem nastupamo. U programu „Tragom republike“ izvest ćemo 16 pjesama dubrovačkog kraja uz recitacije pjesama dubrovačkih pjesnika. Samo su dvije pjesme od prije poznate i riječ je o potpuno novom projektu koji želimo pretvoriti u pravi dubrovački kulturni proizvod – kazao je Dragojević.

Središnji koncert posvećen je 40 godina rada Josipe Lisac, hrvatske pjevačke dive.

– Na ovom koncertu će biti pjesama koje su davno izvođene ili nikad nisu bile izvođene. Vjerujemo da ćeteuz naš Festa orkestar uživati u nezaboravnoj večeri – izjavila je Mikulandra Žanetić.

Na Rock Paradi u CC Revelinu u subotu, 26. siječnja nastupit će desetak dubrovačkih bendova, što novijeg datuma (Valetudo, Embassy 516, Feredon…) što nešto starijeg 'prosijeka godina' (Lapadske tratinčice, DaRiva, Tobogan, Modeli…),  te tzv. Selection, spoj starijih dubrovačkih bendova koji će izvoditi svoje autorske pjesme. Posebni gosti bit će legendarni sastav Atomsko sklonište.

U ponedjeljak, 28. siječnja u 19 sati u predvorju Kazališta Marina Držića Europski dom Dubrovnik otvorit će izložbu i održati promociju knjige o Svetom Vlahu.

– Ovo nam je već četvrta godina suradnje s udrugom Festa, i ove godine imamo prigodnu izložbu, uz humanitarnu prodaju knjiga, čiji će prihod ići za Caritas Dubrovačke biskupije. Predstavit ćemo donaciju gospodina Kaleba Bacha, koji je dao svoje tekstove i fotografije za knjigu o Svetom Vlahu. Najvrjednije djelove svoje kolekcije poklonio je Dubrovniku, a te knjige i predmeti bit će čuvani u Dubrovačkoj biskupiji u okviru buduće biblioteke – kazala je Andrijana Kremenjaš Daničić.

U subotu, 2. veljače, uz podršku Dubrovačko-neretvanske županije te županijskih gospodarskih i obrtničkih komora u Luži će udruga Agroturizam Konavle od 10 sati održati Festu od vina na Kandeloru.

– Imat ćemo dvije radionice u Hotelu More, o metiranskoj kuhinji i o brendiranju vina i vinarstva, a na samu Kandeloru ćemo predstaviti najbolja županijska vina po promotivnim cijenama – kazao je županijski pročelnik za turizam Maro Kristić, dok je Nino Karaman iz udruge Agroturizam Konavle dodao kako će udruga nastojati donijeti ono najljepše iz Konavala u Dubrovnik.

– Želimo i pripremamo se da u Dubrovnik donesemo konavoske gastro i eno brendove, prije svega Malvasiju dubrovačku. I mi iz Agroturizma pozivamo građane da nam se pridruže – kazao je Karaman.

Humanitarna namjena dvanaeste Feste je usmjerena obnovi crkve Sv. Vlaha.
 

Cijena ulaznica za Festu od klapa (Kazalište Marina Držića, četvrtak, 24. siječnja u 20 sati) iznosi 50 kuna i mogu se kupiti na blagajni Kazališta. Cijena ulaznice za Gala koncert Josipe Lisac (CC Revelin, petak, 25. Siječnja u 20 sati) iznosit će 70 kuna za VIP ložu i parter i mogu se kupiti u Mercante centru u uredu CC Revelina.
Ulaznice za stajanje mogu se kupiti po cijeni od 50 kuna na pretpordajnim mjestima (Caffe “BRAZIL” – DOC, Sport caffe “BALUN” – Mokošica, Caffe Bar “PARADISO”, Caffe Bar “AFRIKA”, Caffe Bar “CASABLANCA”, Caffe Bar “MICRO”, Caffe Bar “DIX”, Caffe Bar “LAUS” (TC MERCANTE), Lounge Bar “CULTO”, Pizzeria “TABASCO”, Caffe Pizzeria "BLUE PLANET", Club “23” i Caffe Bar “Zino”).
 Ulaznice za Dubrovačku rock paradu uz posebne goste Atomsko sklonište (CC Revelin, subota, 26. siječnja od 22 sata) u preprodaji se nude po cijeni od 30 kuna, a na ulazu po 50 kuna.

Pročitajte još

OSMA SEZONA ‘ŽIVOTA NA VAGI’ Prvo vaganje Matea Biloša i ostalih kandidata

Dulist

[FOTO] Drugi dan Festivala soli povezao sol i motar!

Dulist

[FOTO] Ston iznova u znaku Festivala soli

Dulist