Grad

Još uvijek se ne zna tko je ukrao relikvije iz Katedrale!

Relikvije

Još uvijek traje policijska istraga o okolnostima nestanka dvaju relikvijara iz riznice dubrovačke katedrale. Radi se o relikvijaru, pod rednim brojem 109. s moćima noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu te pozlati, a njegovo vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća.

Drugi nestali relikvijar vodi se pod brojem 110., a riječ je o relikvijaru moći više svetaca u obliku ruke iz 14. stoljeća (relikvijar ruke sv. Uršule i kože sv. Bartolomeja, te sv. Marte, sv. Marka i drugih, napravljen od srebrnog lima, djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, nadlaktica i podlaktica pozlaćeni).

– Radi se o relikvijarima neprocjenjive vrijednosti obzirom da su zaštićeno kulturno dobro, a iz riznice dubrovačke Katedrale nestale su u posljednjih jedanaest godina, odnosno u periodu od 2003. godine do datuma prijave. Policijski izvidi, kojima se utvrđuju sve okolnosti i činjenice pod kojima se nestanak ovih relikvijara mogao dogodit, su još uvijek u tijeku – istaknuli su kratko iz PU Dubrovačko – neretvanske ne otkrivajući detalje istrage.
– I dalje traje policijska istraga vezana uz nestanak dviju relikvija iz katedralne riznice, pa Vam o tome ne možemo ništa više reći – kratko su nam komentirali iz Dubrovačke biskupije.

Pooštrene mjere prilikom obilaska riznice

Još u travnju su najavili i početak najnovije inventure Moćnika. Naime, posljednja je inventura napravljena 2002. godine i njome je utvrđeno da se u Moćniku čuvaju ukupno 182 numerirana predmeta od kojih je sačuvan 161 predmet, a 21 numeriran predmet, kao i prilikom ranijeg popisa relikvijara iz 1945. godine, nedostaje. Osim numeriranih predmeta u riznici katedrale izložen je veći broj kulturnih dobara obrađenih pod 28 kataloških jedinica, te 5 znamenitih dubrovačkih slika ranije izloženih u Pinakoteci Biskupske palače te sada samo privremeno izloženih u prostoru riznice. Od 2003. godine moćnik je obogaćen i relikvijama bl. Marije Propetog Petković, bl. Alojzija Stepinca i sv. Ivana Pavla II., pape.
– Ponovna inventura Moćnika dubrovačke katedrale je završena i ustanovljeno je da se svi, prijašnjom inventurom numerirani i popisani predmeti, i dalje nalaze u njoj, izuzev dvaju nestalih moćnika – istaknuli su. Dodali su kako će pooštriti mjere prilikom obilaska riznice, odnosno, prilikom ulaska posjetitelja s njima će uvijek biti zadužena osoba iz katedralne župe.

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist