Kultura

Još tri dana do kolaža Weltschmerz

Weltschmerz

Mladi umjetnici udruge Sve ostalo je glazba uz tehničku podršku Dubrovačkih ljetnih igara za tri dana predstavit će novi scenski kolaž pod nazivom Weltschmerz.

U subotu, 7. rujna s početkom u 21:00 sat ovaj zanimljivi spoj glazbe, književnosti i slikarstva održat će se u Kneževom dvoru.
 
Za koncept ovog scenskog kolaža zaslužni su osnivači udruge Ivana Jelača, Damjan Bučić i Frana Marija Vranković, koji će publici predstaviti večer u kojoj tematiziraju kolektivni osjećaj svjetske boli koji je zahvatio mlade ljude na samom početku 19. stoljeća te način na koji se odraz njihove boli oslikava danas. Glumica Mirej Stanić će u ulozi kustosice otvoriti izložbu triju mladih dubrovačkih akademskih slikarica Ivane Miloglav-Ivanković, Ivone Bure i Nikice Pavlović čije su slike nastale na djela skladatelja njemačkoga romantizma.
 
Damjan Bučić (gitarist), Dora Kamber (violinistica), Laura Hladilo (sopranistica), Ivana Jelača (pijanistica) i Stefani Grbić (pijanistica) izvest će slijedeći repertoar:
Ludwig van Beethoven: I. stavak Sonate za klavir Op. 27, No. 2, „Mjesečeva“ i III. stavak Sonate za klavir op. 57, Appassionata 
Johannes Brahms: I. stavak Sonate za violinu i klavir u A-duru,op.100
Franz Schubert: Serenada u a-molu za glas i klavir 
Franz Schubert: Zahvala suzama (arr. za gitaru solo) 
Robert Schumann: Sanjarenje, op 11. (arr. za violinu i klavir) 
Franz Schubert: Fantazija u f-molu za klavir četveroručno
Ulaznice po cijeni od 20,00 kn i 50,00 kn moguće je kupiti sat vremena prije izvedbe na ulazu u Knežev dvor.
 
Podsjetimo, Dubrovčani su se prvi put imali prilike susresti s radom ovih mladih umjetnika u rujnu prošle godine kada je u prepunom atriju palače Sponza održan glazbeno-scenski kolaž Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss.
 
Nedugo zatim osnovana je i udruga Sve ostalo je glazba u cilju promicanja izvedbenih umjetnosti s naglaskom na klasičnu glazbu. Ona se prvenstveno ostvaruje izvođenjem scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnoga karaktera. Umjesto nepokretnog sjedenja na dvosatnim koncertima s programskom knjižicom u ruci ili gledanju "crossover" žanra, scenski kolaži gledateljima donose razbijanje kanonske koncertne forme igranim scenama u kojima glumci i sami solisti oživljavaju skladatelje na koncertnom podiju.
 
 
U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom udruga je izvela i javne premijere kolaža Šubertijada i Ljubavni trokut  u travnju ove godine. Uz kolaže Mozart-Bach-Scarlatti-Weiss, Šubertijada i Ljubavni trokut, na stalnom repertoaru udruge Sve ostalo je glazba nalazi se i edukativna glazbena predstava za učenike glazbenih škola Mozart kugle, nastala u suradnji s umjetničkom školom Luke Sorkočevića, koja je dio budućeg ciklusa Gioachinova kuharica.
 

 

Pročitajte još

Dubrovačku glazbenu jesen otvara koncert Dore kamber i Pera Škobelja

Dulist

[FOTO] Koncertom ‘Finale’ završeno sedmo izdanje Stradun Classic festivala

Dulist

Marija Šiša-Vivek nova je ravnateljica Dubrovačkih muzeja

Dulist