Aktualno

Još nema interesa za „tvrtke od 10 kuna“

shutt biznismeni

Uz obrte, dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću Hrvatska dobiva i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO) koja se mogu osnovati još od prošlog četvrtka.

Za to društvo potrebno je 10 kuna temeljnog kapitala, uz znatno manje troškove osnivanja (807, 50 kuna), nego što je to bio slučaj s običnim društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o) za koji je temeljni kapital iznosio 20.000,00 kuna, dok su troškovi osnivanja iznosili od 4.300,00 do 7.500,00 kuna.

Glavni cilj uvođenja je, obrazložili su iz Ministarstva, poticanje poduzetništva, sprječavanje neregistriranih djelatnosti, smanjenje odljeva poduzetnika i olakšanje poslovanja stranim poduzetnicima.

Stoga smo krenuli zvati redom sve one institucije kod kojih bi se mogli informirati o tome što je potrebno za osnivanje jednostavnog društva. Prvo smo se obratili službi za komunikaciju s građanima (01 3710 849) Ministarstva pravosuđa koje je donijelo zakon. Službenica, ne baš tako ljubazna, uputila nas je na internetske stranice Ministarstva na kojima je objavljena Infografika.

– Tamo je sve jako lijepo objašnjeno – rekla nam je i uputila nas na broj telefona 0800 0080 Hitra. hr. Tu su nas pak lijepo uputili na dubrovačku poslovnicu i broj telefona 020/ 431 – 431.

– Prvo morate izabrati ime, onda slijedi javni bilježnik da vam napravi prijavu za upis u sudski registar. Onda je najbrže i najjednostavnije da dođete u Hitro ured i mi ćemo to odraditi u vaše ime  – registraciju na Trgovačkom sudu i obavijest o razvrstavanju Državnog zavoda za statistiku – rekla nam je službenica.

– S bilježnikom se dogovorite želite li jednostavno društvo ili klasičan d.o.o i kad to napravite slijede uplate, ostale pristojbe, predate nam to i mi ćemo to u vaše ime odraditi. Dakle, trebate uplatiti polog od 10 kuna za jednostavni ili 20.000,00 kuna za klasični d.o.o – zaključila je. Prije nego što smo kontaktirali javnog bilježnika pregledali smo spomenutu Infografiku te naravno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima. Uz sve naknade i pristojbe, trošak osnivanja jednostavnog društva iznosi 807,50 kuna.

Cijeli tekst o tome kako osnovati JDOO i o kojim je sve troškovima riječ potražite u tiskanom izdanju duLista.
 

Pročitajte još

[FOTO] Slavlje nakon posljednje izvedbe Ekvinocija

Dulist

HVZ Hrvatski vatrogasci sve svoje zadatke izvršavaju po najvećim standardima struke

Dulist

POSVUDA KOLONE I GUŽVE Što nas tek čeka za vikend?

Dulist