Kultura

JOŠ JEDNA USPJEŠNA VEČER DSO-a Nije se teško zaljubiti u čaroliju Monike Leskovar

Leskovar Naslovna

Proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar sinoć je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u atriju Kneževa dvora.

Koncertom je ravnao maestro Tomislav Fačini, a mnogobrojna publika Kneževa dvora imala je priliku uživati u djelima Luke Sokočevića, Josepha Haydna i Carla Philippa Emanuela Bacha. Ovaj koncert dio je ciklusa Stradun Classic.

Solisticu je publika tako čula u Bachovom Koncertu za violončelo, gudače i čembalo u a molu. Inače, čelistica Monika Leskovar 1995. postala je najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky…) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U sezoni 2010./2011. djelovala je kao prva violončelistica Münchenske filharmonije, a od 2012. godine profesorica je na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu, a od 2017. docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

U ostatku koncerta orkestar je izveo Sorkočevićevu Simfoniju br. 1 te Haydnovu Simfoniju br. 6 u D duru „Jutro“. Publika je najprije sjajnu solisticu, a potom i orkestar i maestra Fačinija nagradila dugim pljeskom i zauzvrat dobila glazbene dodatke!

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist