Aktualno

Joj što volim ovaj režim…

direktori grupna 01

Žive li dubrovački direktori 'direktorskim' životom i nakon što više nisu direktori? Pitanje slično ovom 'lebdi u zraku' nakon svake veće smjene u dubrovačkim gradskim tvrtkama, posebno nakon lokalnih izbora, čiji rezultat mnogim direktorima ne ide na ruku.

Iako mnogi od njih zaista i strepe za svoju sudbinu, velika većina se na kraju tek preseli iz direktorskog ureda u neki manji, primjeren savjetniku.
Zanimljiv primjer takvog poslovanja među gradskim tvrtkama je Vrtlar. U tom gradskom gubitašu, koji već više od desetljeća muku muči s vraćanjem raznih dugova i 'čupanjem' iz financijskih dubioza, tijekom godina se, nakon isteka mandata ili smjene na Gradskom vijeću, 'nagolimao' čitav niz bivših direktora. Spomenimo tek Vukojevića, Metkovića, Perića… Svi su oni u svom dijelu doprinijeli dobrom ili lošem poslovanju tvrtke, a u tvrtci ih je zadržalo njihovo dragocjeno direktorsko iskustvo.
 
Sitni 'osigurači'
 
Slična se situacija dogodila 2009. godine u drugom gradskom poduzeću Domoupravi, kada je tadašnji direktor Konsuelo Končić smijenjen nakon tri godine mandata, ali je ostao u tvrtci na 'manje zahtjevnom' poslu. Zanimljivo, ovih dana spominje se njegov povratak na čelo poduzeća, budući da bi Vjekoslav Vierda, koji je u međuvremenu izašao iz HNS-a, trebao biti smijenjen. Očito je opet spreman za zahtjevnije poslove.

Iste te 2009. godine u pogrebnom poduzeću Boninovo smijenjen je direktor Zlatko Ursić, a naslijedila ga je Marita Kisić Kamić. Ursić je u Boninovu dobio otkaz, ali je (navodno na intervenciju Pera Vićana) pronašao svoje mjesto u gradskom Komunalnom odjelu. Početkom rujna 2013. godine Kisić Kamić je istekao mandat, a budući da se, među rijetkima, nije 'ugovorno osigurala' završila je na burzi rada. Na direktorsko mjesto vraćen je Ursić, ali uz sitni 'osigurač' u ugovoru. Ukoliko opet bude smijenjen s mjesta direktora moći će se vratiti na svoje radno mjesto u Komunalnom odjelu. Dakle, što god dobro ili loše napravio u Boninovu, može biti miran.

Opširnije o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju duLista, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Stiže promjena vremena, izdana upozorenja za ponedjeljak

Dulist

KAKO DO NOVIH STANOVA? Dubrovniku nedostaje oko 500 smještanih jedinica za radnike

Andrea Falkoni Račić

HOTELI KOJI NE OTVARAJU VRATA GOSTIMA Na tisuće postelja izvan funkcije

Andrea Falkoni Račić