Hrvatska

JESTE LI ZNALI? Država i gradovi sufinancirat će obnovu pročelja unutar kulturno-povijesnih cjelina

grad
default

Stupanjem na snagu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada država i jedinice lokalne samouprave sufinancirat će obnovu pročelja zgrada unutar kulturno-povijesnih cjelina gradova. No, Vlada će morati donijeti i Program uređenja pročelja za postojeće zgrade, kojim će se detaljno razraditi mjere za poticanje obnove pročelja, preduvjeti, prioriteti…
-S obzirom na stanje fasada u središtima i jezgrama gradova, posebnim programom će biti regulirano i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada, s udjelom od 33 posto – rekao je nedavno ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.
Da bi se ostvarilo sufinanciranje, ističe se u prijedlogu zakona, zgrade se moraju nalaziti unutar kulturno-povijesnih cjelina gradova, moraju imati izrađen glavni projekt uređenja pročelja sukladno propisima o gradnji te se ne smiju sufinancirati po nekom drugom osnovu. Također, odluka o uređenju pročelja mora biti donesena natpolovičnom većinom suvlasnika, a trebaju biti i osigurana financijska sredstva prema udjelu zajednice suvlasnika u ukupnim troškovima uređenja pročelja.
Republika Hrvatska će sufinancirati jednu trećinu ukupnih troškova uređenja pročelja za postojeće zgrade, a jednu trećinu jedinice lokalne samouprave.

Programom uređenja pročelja za postojeće zgrade detaljno će se razraditi mjere za poticanje uređenja pročelja za postojeće zgrade s ciljem očuvanja kulturnog, povijesnog i društvenog obilježja gradova. Detaljno se propisuju i preduvjeti za sufinanciranje uređenja pročelja za postojeće zgrade, potrebne suglasnosti, prioriteti prilikom sufinanciranja uređenja pročelja za postojeće zgrade, poticanje mjera energetske obnove, način objave i sadržaj javnog poziva za sufinanciranje uređenja pročelja za postojeće zgrade, sustav bodovanja projekata uređenja pročelja za postojeće zgrade, sadržaj ugovora o sufinanciranju uređenja pročelja za postojeće zgrade i razloge za raskid takvog ugovora.

Pročitajte još

CEZIH OPET U PROBLEMU Građani ponovno suočeni s poteškoćama u izdavanju e-recepata i e-uputnica

Dulist

Porez na nekretnine ovisit će o lokalnim vlastima, najavljena cjelovita porezna reforma

Dulist

IZMJENE U E-DNEVNICIMA Nastavnici tjelesnog će upisivati motoričke i funkcionalne sposobnosti učenika

Dulist