DuList IN

JESTE LI ČULI ZA ‘KOSHARU’? Lucija i Petra prave piknike za pamćenje

koshara 13

Lucija Tomašić Šarić i Petra Vule­tić zaslužne su za stvaranje još jednog zanimljvog projekta u Dubrovniku, u ova i dalje čudna koronavirusna vre­mena. Riječ je o ‘Koshari’, projektu kojim ove dvije Dubrovkinje žele stvo­riti posebno iskustvo piknika za strane posjetitelje te za našu domaću čeljad. Ističu kako su s prijateljicama redo­vito organizirale zanimljive i tematske večere, pogotovo od početka pande­mije koronavirusa. Odlučile su zatim, u ožujku ove godine, svoja druženja preseliti u prirodu, na livadu te raditi piknike. Kupile su košare, napunile ih hranom, donijele dekice, a za idealnu destinaciju izabrale su – Višnjicu, pre­divan vidikovac u privatnom vlasniš­tvu. I to je bio pun pogodak.
— Promislile smo – zašto ne bismo stvorile ovakav isti doživljaj za ljude koji možda prvi put dolaze u Dubrov­nik, ali i za naše ljude koji žele otkriti nešto novo? Svi su nas podržali, ali nitko nas nije shvatio ozbiljno (smi­jeh) – rekla nam je Lucija, koju možda znate i kao osnivačicu pastićerije ‘Mala truba’.

koshara 4

Uvažavamo sve želje, ali i restrikcije
Petra dodaje kako su na samom početku imale stotinjak ideja i planova, no odlučile su se za stvaranje šest različitih košara. ­
— U ponudi imamo mesnu, morsku, vegetarijansku, breakfast, bubble tea i hedonističku košaru. Radi se o hrani koja se može jesti rukama, kao što su sendviči, salate, kolačići, a sve uz bocu vina – ističu naše sugovornice čije košare sadrže domaće namirnice.
— Suprug je zadužen za slani, a ja za slatki dio. Svaki dan ide na placu i uzima sve što je potrebno. Sve je od domaćih proizvođača – naglasila je Lucija. Kažu nam i kako ipak razvijaju ponudu košara prema potrebama ljudi.

koshara 3
— Uvažavamo sve želje, ali i restrik­cije. Zasad su piknici zamišljeni kao pri­vatni, za dvije do četiri osobe, a sve zbog cijele situacije s COVID-om, pogotovo u trenucima kad ljudi izbjegavaju gužve i okupljanja. Hoćemo li trebati proširiti ponudu, to ćemo vidjeti s vremenom. ‘Posao’ ljudi je doći na lokaciju i uživati u tri sata. Mi im sve pripremimo, kao da idu u restoran, a možemo im organizi­rati i transfer. I da, dozvoljeni su kućni ljubimci – reći će Lucija i Petra, dodajući kako im je želja organizirati – zaruke.

koshara 14

Povratne informacije su bile pozitivne
Razmišljale su i o drugim lokacijama, no trenutno ostaju pri Višnjici. Već su krajem lipnja imale svoje prve klijente, a koji su ih pronašli na AirBnB-u.
— Povratne informacije su bile pozi­tivne. To je za njih bilo predivno isku­stvo tijekom kojeg su iskoristili večer za sebe, bez mobitela i svakodnevne užurbanosti. Uživali su u prirodi uz zalazak sunca – kazat će Petra. Lucija dodaje da im je baš drago što su, osim domaćih ljudi i prijatelja koji su testi­rali ‘Kosharu’ u samim počecima, i strani posjetitelji prepoznali njihovu inicijativu i uživali u pikniku.

koshara 2

Objavljeno 30. lipnja u tiskanom izdanju Dulista.

Foto: Petra Franić

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić