Aktualno

Jednostavnije izdavanje viza za ruske državljane

vizna politika mint

Uvažavajući važnost i potencijal ruskog tržišta za Hrvatsku, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva turizma održali su sastanak s predstavnicima turističkih agencija i strukovnih udruga u turizmu, na temu: „Hrvatska vizna politika u svjetlu pristupanja EU“, s posebnim naglaskom na tržište Ruske Federacije.  

                                
S obzirom na predstojeći ulazak u Europsku uniju, Hrvatska će već od 1. travnja imati u potpunosti usklađenu viznu politiku s politikom Europske unije, što znači da će se za državljane, iz primjerice Rusije i Turske te ostalih država koje nisu članice „europske obitelji“, od toga dana primjenjivati klasični vizni režim. Ipak, s obzirom na važnost ruskog tržišta s kojeg se posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast turističkog prometa, Hrvatska će nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza.
 
Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva), uz mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 EUR. Također podsjećamo da Odlukom Vlade Republike Hrvatske, u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava, za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.
– Tržišta izvan Europske unije, pogotovo Rusija iz koje posljednjih nekoliko godina bilježimo kontinuirani dvoznamenkasti rast turističkog prometa, vrlo su važna za hrvatski turizam. Skorim ulaskom Hrvatske u EU aktivirat će se vizni režim prema svim zemljama izvan EU i upravo u interesu turizma, Ministarstvo turizma kontinuirano i pojačano surađuje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova oko pripreme izdavanja viza za ruske državljane – izjavio je pomoćnik ministra turizma Želimir Kramarić.
 
Podsjećamo, prema podacima HTZ-a, u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011., a s obzirom na udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, trenutno čine udio od 3 posto te se nalaze na 10. mjestu najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske.
 
Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali isto tako i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva. Uskoro će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objaviti javni poziv za takvu vrstu vanjskih pružatelja usluga, a prednost će imati oni koji imaju više ispostava na ruskom državnom području.
 
– Ove godine u Rusiji očekujemo oko 150 tisuća zahtjeva za hrvatske vize pa bi, uz turističke agencije, vizni centri znatno pridonijeli olakšavanju postupka – naglasio je Vinko Ljubičić, načelnik Sektora za konzularne poslove pri MVEP-u.
Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, a više nisu moguće privremene suspenzije viznoga režima ili ga je Hrvatska obvezna uvesti, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kijevu te u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ankari i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu.
 
Na sastanku je zaključeno da će se učinit sve kako novi vizni režim ne bi bio zapreka za dolazak stranih turista u Hrvatsku. Inače, usprkos tome da većina zemalja EU već godinama provodi klasični vizni režim prema ruskim i ukrajinskim državljanima, oni u tim zemljama od 2008. godine bilježe rast turističkog prometa.
Sve upite oko viznog sustava Hrvatske prema državama izvan Europske unije, mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr .

Na sastanku su uz spomenute bili prisutni i načelnica Sektora za međunarodnu suradnju, Blanka Belošević, koordinator za uspostavu i razvitak Hrvatskoga VIS-a Marko Perić (MVEP), direktorica Glavnog ureda HTZ-a, Meri Matešić te predstavnici HGK-a, UHPA-e, UNPAH-a, UPUHH-a, HOK-a, OMH-a i HFHS-a.

Pročitajte još

Otvoren stečaj nad Dubrovačkim zalascima sunca

Dulist

Dubrovački HGSS-ovci sudjelovali u spašavanju paraglajdera na Biokovu

Dulist

Četiri sveučilišna odjela postaju fakulteti!

Dulist.hr