Skuplja hrana ukusnija je od jeftinije, ali to nije realno tako, nego je riječ o našem osobnom doživljaju.
Ako je vjerovati znanosti, sretniji smo kad jedemo skuplju hranu. Najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Cornell pokazuje da ljudi više cijene hranu za koju izdvoje više novca. Naime, znanstvenici su proveli test u kojemu je ispitanicima serviran identičan obrok, ali jedna je skupina taj obrok skuplje platila, a druga jeftinije.
Pokazalo se da je hrana ukusnija onima koji su je platili više. ‘Rezultati su nas iznenadili. Cijena nema utjecaj na količinu hrane koju će osoba pojesti, ali itekako ima utjecaj na ljudsku interpretaciju i doživljaj te hrane’, objasnio je dr. Brian Wansink, jedan od autora istraživanja, prenosi tportal.
Dakle, skuplju hranu doživljavamo bolje i rado ćemo izdvojiti novac za nju, a jeftiniju hranu ćemo podcijeniti. ‘Cijena itekako utječe na naš osjećaj o hrani, ali i o načinu na koji ćemo ocijeniti restoran. Ako je skuplje, osjećamo se bolje i vrednije’, istaknuo je Ozge Sigirci, jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju.
Osim skuplje hrane, ljudi preferiraju i skuplja vina. Naime, većina ispitanika birala je skuplja vina, jer nisu željeli izgledati jeftino s jeftinim vinima, a restorani su toga itekako svjesni. Dakle, ovo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da ljudski mozak zaista funkcionira vrlo zanimljivo, ali i zagonetno.