Hrvatska

IZVJEŠĆE HALMED-a 28 građana umrlo od nuspojava lijekova?

shutt lijekovi

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prošle godine zaprimila je 3112 prijava sumnji na nuspojave nekog lijeka, cijepiva ili dodatka prehrani.

Ukupan broj prijava sumnji na nuspojave zabilježio je rast od 25 posto u odnosu na 2013. godinu, kada je zaprimljena 2491 prijava. Sumnja da je smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka prijavljena je u 28 slučajeva, navodi se u izvješću HALMED-a, no u najvećem broju smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s lijekovima radi se o bolesnicima s teškom osnovnom bolešću, što dodatno otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom. Od 28 prijava samo je jedna stigla od samog pacijenta.

Tri najzastupljenije skupine lijekova prema broju prijava sumnji na nuspojave u 2014. godini su skupina J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija i cjepiva), skupina C (lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava) i skupina L (citostatici).

Nadalje se u izvješću navodi kako je u 2014. godini osjetno veći broj prijava za nuspojave koje ne udovoljavaju kriterijima ozbiljne nuspojave od broja onih koji takve kriterije ispunjavaju (71% ne-ozbiljnih prema tek 29% ozbiljnih nuspojava), što je trend koji se zamjećuje u posljednjih nekoliko godina kao posljedica rasta broja prijava od strane ljekarnika.

– Potrebno je naglasiti da neozbiljne nuspojave ne znače automatski i nuspojave koje nisu teške jer i ove nuspojave također mogu smanjiti kvalitetu života pacijenata. Prijavljivanjem neozbiljnih nuspojava pridonosi se boljoj obuhvatnosti svih nuspojava koje utječu na kvalitetu života pojedinaca – smatraju u HALMED-u.

Najveći broj nuspojava u 2014. godini zabilježen je za organski sustav – Opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene s udjelom od 16,9% ukupnog broja prijava. Slijede organski sustav – Poremećaji probavnog sustava (16,4%) te organski sustav – Poremećaji kože i potkožnog tkiva (14,3%).

Najčešće su prijavljene nuspojave kao što su mučnina, crvenilo, svrbež i osip, što su nuspojave karakteristične za klasične sintetske lijekove.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist