Aktualno

“Izostala je pomoć i pamet iz Ministarstva”

ribari obrtnici 01

Najavljujući 17. susret ribara Hrvatske obrtničke komore koji će se 25. i 26. listopada održati u Dubrovniku, na jutrošnjoj konferenciji za medije predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Vladan Bojić upozorio je kako će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju mnogi ribari odustati od posla.

– Državne subvencije i kompenzacija će biti ukinuti u lošem trenutku za ribarstvo. Ribari će platiti skup danak ulasku u EU. Investirali su, a izostala im je pomoć i pamet u Ministarstvu poljoprivrede. Ograničena nam je i tonaža brodova i jačina motora, pa se neće moći kupiti nijedan novi brod, već samo zamjeniti za postojeći i to s istom veličinom broda i jačinom motora. Ribari se uvijek nadaju da bi se nešto moglo promijeniti, ali poglavlje 13. ne daje nam prostora za promjene – istaknuo je Bojić, naglasivši kako je ove godine izlov sitne plave ribe bio na prošlogodišnjoj razini, a znatno je opao ulov bijele ribe.

Bojić je također rekao kako je pokušaj uspostave burze ribe propao u početku te ga smatra promašajem, prije svega jer burze nisu uspostavljene u svakoj županiji, a zbog nerada inspekcije ne završava svaka riba na burzi, kako je zamišljeno u ideji.

– HOK je predlagao takav propis, ali na primjeru burzi u Rijeci i Istri prevladali su osobni interesi nekih trgovaca ribom koji diktiraju cijenu – istaknuo je Bojić, dok je predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Dubrovačko-neretvanske županije Mato Oberan dodao kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ribarstvo uvijek bilo iza turizma ili poljoprivrede.

– U županiji imamo 362 broda i jednako toliko povlastica, a znakovito je da je samo 25 brodova veće od 10 metara. Ako znamo da imamo 2530 rekreativaca i oko 5500 obalnih ribara, dolazimo do broja od 8000, što je vojska koja svakodnevno ili povremeno osiromašuje naš akvatorij. Ako se ovo nastavi od održivog ribarstva neće biti ništa – istaknuo je Oberan.

O svemu spomenutom raspravljat će se krajem tjedna na susretu ribara , na kojem se očekuje i dolazak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Pročitajte još

NEODGOVORNOST VOZAČA Parkirao na invalidskom mjestu iako je bilo dovoljno slobodnih parking mjesta

Dulist

‘KAPETANE, TRIBALI BI DOMA’ Milo Sršen nakon 45 godina odlazi u zasluženu mirovinu

Dulist

[VIDEO/FOTO] KONCERT UZ DAN POBJEDE Pogledajte tko je sve slušao sjajne izvedbe ispred crkve sv. Vlaha

Dulist