Aktualno

IZMJENE ZAKONA O STRANCIMA Uvodi se crna lista poslodavaca

radnici gradjevinari017

Zbog zlouporabe s uvozom radne snage i porasta migracija u Hrvatskoj, pojavila se potreba za izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Prema podacima iz MUP-a, u Hrvatskoj je u 2023. izdano o 172.499 dozvola za boravak i rad. Najviše zaposlenih je bilo u graditeljstvu (68.912), potom turizmu i ugostiteljstvu (45.868), industriji (24.034), prometu i vezi (11.497) te trgovini (5.126). Najviše stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine (5.126), zatim Srbije (24.028), Nepala (23.493), Indije (15.627), Sjeverne Makedonije (13.412), Filipina (10.999), Kosova (9.922), Bangladeša (8.749), Turske (5.067) te Albanije (4.244).

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić s vladinim socijalnim partnerima, predstavili su izmjene i dopune Zakona o strancima, kako prenosi Večernji list.

Od sada, radne dozvole za privremeni boravak i rad će se stranim radnicima moći produljiti s jedne na tri godine. Uvodi se crna lista poslodavaca koji neće moći zapošljavati radnike koje planiraju zapošljavati na ‘crno’ ili nepravovremeno prijaviti. Stranim radnicima će se omogućiti učenje hrvatskog jezika zasad putem sustava vaučera za obrazovanje financiranog iz EU socijalnog fonda.

Isto tako, radne dozvole sezonskim radnicima izdavat će se na devet umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Uvodi se institut zadužnica za poslodavce koji odustanu od zapošljavanja stranca iako je on stigao u Hrvatsku. Poslodavac će ga trebati vratiti o svom trošku, a dosad se radilo o trošku državnog proračuna. Stranim radnicima kojima je prestao ugovor o radu, a posjeduju važeću radnu dozvolu, omogućuje se da u roku od 60 dana mogu ostati u Hrvatskoj i naći novog poslodavca. Uvodi se obveza dokaza da strani radnik ima kompetencije za poslove na kojima radi.

‘Plava karta EU’ za visokokvalificirane osobe iz trećih zemalja produljuje se s 24 na 48 mjeseci boravka. Ipak, za sada u Hrvatsku najviše dolaze radnici niže kvalificiranog obrazovanja. Stranim studentima koji su u Hrvatskoj boravili pet godina, olakšava se stjecanje statusa stalnog boravka.

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist