AktualnoKultura

IZMJENA LOKACIJE Houellebecqove ‘Elementarne čestice’ izvest će se na Lovrjencu!

michael h

Mladen Tarbuk, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, uoči početka proba “Elementarnih čestica” u Zagrebu, predstave prema istoimenom romanu francuskog pisca Michela Houellebecqa, kazao je kako će se sporna predstava ipak izvoditi i to – na Lovrijencu.

– Legitimno je da se županu ne sviđa pisac Houellebecq i njegovi stavovi o islamu, međutim nije legitimno to što je zbog Houellebecqa povukao sav novac koji daje Igrama, 650 tisuća kuna za program koji su pohvalili svi članovi festivalskog Vijeća. ‘Elementarne čestice’ u međuvremenu su, nakon što je SOA ocijenila da je sigurnosni rizik izvesti ih, promijenile lokaciju igranja, kako bi se isti umanjio. Umjesto Kupara, predstava će se održati na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, mjestu na kojem se tradicionalno izvode dramska djela na Igrama. Lovrijenac je nepristupačno mjesto na kojemu je vrlo jednostavno kontrolirati ulaz i izlaz publike. Kakav je detaljniji plan osiguranja predstave, morate pitati ministra Ranka Ostojića – kazao je za Jutarnji Tarbuk, te dodao i to kako ‘najgore tek dolazi’.

– Ne bojim se ja pritom islamista već lokalnih snaga, provokatora. I opet ne onih koji bi bili muslimanske vjeroispovijesti. Jer kao što znamo, naš narod je nakon Domovinskog rata i dalje ostao naoružan, pogotovo u Dubrovniku. Kako god, Houellebecqa moramo izvesti. Nije tu više riječ o borbi za ‘Elementarne čestice’, već za elementarne slobode govora. Doista ne možemo pristati na svijet u kojem zbog jedne karikature netko vadi mašinku i puca. Ako zabranimo Houellebecqa, možemo zabraniti kulturu sveukupno.

Na pitanje dolazi li kontroverzni autor na igre, odgovor Tarbuka je kratak – ne.

On nije osoba koja se voli konfrontirati u situacijama velikih javnih skandala. Međutim, u Dubrovnik stiže Pascal Bruckner, čuveni francuski pisac vrlo neugodno iznenađen cijelom Houellebecq aferom. Na brodu koji će isploviti iz Gruža bit će uprizorenje dijela Brucknerova “Ledenog mjeseca” – dodao je Tarbuk.

Cijeli razgovor s intendantom možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

OTVARANJE IZLOŽBE U FLORI ‘Udvostručivanja’ Gorana Petercola

Dulist

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist