Aktualno

IZLOŽBA RADOVA ZA SPOMENIK POGINULOJ DJECI ‘Bojice! Tu sve počinje i sve završava. Prekinute su jer je nečiji život završio’

izlozba spomenik djeci

Mene je ovaj rad podsjetio na moje djetinjstvo. Bojice. Tu sve počinje i tu sve završava. A istovremeno su te bojice prekinute jer nečiji život je završio. Nije uspjelo to dijete postati mladim čovjekom, studirati, oženiti se, stvarati dalje… Ostalo je na bojicama. I zato je u meni to izazvalo posebnu emociju. S druge strane, meni osobno je bilo važno da spomenik izaziva pažnju slučajnog prolaznika – rekao je gradonačelnik Mato Franković svoje viđenje prvonagrađenog rada spomen obilježja za dubrovačku djecu poginulu u Domovinskom ratu. Ovog je utorka, naime, otvorena izložba radova koji su pristigli na Natječaj za javni gradski park sa spomen-obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Prvonagrađeni rad potpisuju autori akademski kipar Dalibor Stošić i arhitekt Hrvoje Bilandžić.
U svom uvodnom obraćanju istaknuo je kako je dugo godina postojala želja i htijenje za spomen obilježjem, ali nekako se nije dolazilo do realizacije.
– Ni sam nisam bio svjestan niti brojke poginule djece u Dubrovniku, niti činjenice da smo to nedovoljno isticali kao najveću žrtvu koju je ovaj grad podnio u vrijeme Domovinskog rata – rekao je te istaknuo kako je sve počelo s idejom spomenika civilnih žrtava, no onda se krenulo ka spomeniku najvećoj žrtvi koju je ovaj grad dao, posebno obitelji, a to je spomen obilježje paloj djeci.
-Nema veće žrtve niti veže težine koju čovjek može promisliti od toga da izgubi svoje dijete. Zato mi je silno bilo važno pronaći lokaciju koja će pričati priču ne samo sadašnjim generacijama, nego svim onim generacijama koje dolaze, ali i svim posjetiteljima našeg grada. Zato se Gruž činio dobar izbor, kao sjecište puno toga – rekao je te napomenuo kako će ovo spomen obilježje prostoru u kojem će se nalaziti dati novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju onoga što su obitelji dale i koja priča tu priču o gradu koji je bio više od 7 mjesec u okruženju. Gradnja bi, naglasio je, trebala početi i završiti se u idućoj godini.
Predsjednica Udruge Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić, koja je u ratu izgubila sina, bila je članicom ocjenjivačkog suda. Rekla je kako je promatrala, slušala arhitekte, bila u tijeku svega te se naravno konzultirala i s članovima svoje udruge. Roditelji imaju određene zahtjeve, kojima će se udovoljiti.
-Da se spomenik radio prije 30 godina, zna se kakav bi bio: križ, kamen, golubica, maslina… Međutim, 30 godina kasnije sve se promijenilo, moderna je arhitektura te križa i golubice deboto pa i nema. Mi cijeli život nosimo svoj križ i potrudit ćemo se ga ipak obilježimo na neki način. Vjerujem da će nam se udovoljiti – rekla je Lukšić te naglasila kako su nju osobno olovke odmah asocirale na vrtić, na djecu, a najmlađe poginulo dijete imalo je samo dvije godine.
– Moramo malo misliti i na budućnost. Moderna arhitektura nikoga nije zaobišla, moramo se prilagoditi i prilagodit ćemo se. Želimo budućnost, vjeru u bolje sutra, da nije uvijek sve tmurno i crno. Neka malo i života ovoj djeci – zaključila je.
Tijekom razgovora o radovima, ispred roditelja poginule djece iznijela je i nekoliko prijedloga – od mat boja samih bojica do križa te ispisanih imena naših palih anđela. Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo početak. -Autori su imali ideju koju su razvili na svoj način, ne komunicirajući direktno s obiteljima. Sada autor ne bježi od toga. Dapače i on želi da obitelji budu zadovoljne – rekao je gradonačelnik.

Dalibor Stošić, autor prvonagrađenog rada istaknuo je kako je ovo bio složen, zahtjevan i kompliciran zadatak, s puno parametara.
-Cilj mi je bio doći do najjednostavnijeg i najpročišćenjeg rješenja, a to je, s obzirom da su u pitanju djeca, da bude vedar, pozitivan, dinamičan, interaktivan i da može konkurirati cruiserima i velikoj gužvi oko njega – rekao je, a na pitanje zašto baš olovke istaknuo je kako s djecom uvijek povezuje šarenu bojicu.
-Svi smo crtali kao djeca – rekao je.
Arhitekt Hrvoje Bilandžić istaknuo je pak kako je napravljena ne samo skulptura nego cijeli javni park kojeg su nastojali pozicionirati na način da funkcionira i danas u luci Gruž, ali i jednog dana kad se provedu svi susjedni sadržaji prema Urbanističkom planu uređenja.
-Naš park je pristupačan sa svih strana, dobro protočan te može funkcionirati i u zatečenom stanju i u budućem – rekao je.
Olovke će biti dobro vidljive posjetiteljima s kruzera, napomenuo je, te će na neki način konkurirati kruzerima. Stoga će one biti visine 8 metara.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist