Kultura

Izložba o ‘Maršalki’ u nedjelju na Srđu

srdj izlozba marslka

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, u sklopu Programa Grada Dubrovnika, a povodom ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja priredio je dvije izložbe, Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991. i Dani ponosa u Domovinskom ratu.
Izložba Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991. bit će otvorena 4. kolovoza 2024. u 20.30 sati u tvrđavi Imperijal, a rezultat je međumuzejske suradnje Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Muzeja grada Zagreba, Memorijalnog centra raketiranja Zagreba 1991./1995. s ciljem daljnjeg razvoja muzejske djelatnosti i nastavka sveobuhvatnog stručnog bavljenja i proučavanja razdoblja Domovinskog rata.
Vojarne JNA u zagrebačkoj regiji bile su važna izvorišta moći u planovima nametanja socijalističkog, centraliziranog uređenja Jugoslavije te su za Zagreb i cijelu Hrvatsku bile prijelomne točke raspleta višegodišnje krize. Vojarni ‘Maršal Tito’ u Zagrebu, zvanoj ‘Maršalka’, bila je namijenjena jedna od glavnih uloga u zamisli destabiliziranja i rušenja demokratski izabranih vlasti Republike Hrvatske. Ratna 1991. u Zagrebu određena je, među stalim, odnosom grada i vojarni JNA. Kroz kronološki prikaz događanja vezanih za vojarnu JNA s najjačom posadom u gradu, izložba nastoji prikazati dinamičan odnos.
Izložba se sastoji od četiri tematske cjeline, unutar kojih se fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba i ‘Vjesnika’ koje se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, prati razvoj odnosa između vojarne ‘Maršal Tito’ i građana Zagreba.
Autor koncepcije izložbe je kustos Muzeja grada Zagreba, Juraj Sekula, a kustosica izložbe Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik je Varina Jurica Turk.
Kako navode iz Muzeja Domovinskog rata, zahvaljujući razumijevanju Žičare Dubrovnik građanima je uz poseban popust omogućena povratna karta po cijeni od 2 EUR. Radno vrijeme Žičare Dubrovnik 4. kolovoza 2024. je do 24 sata.
Virtualna izložba ‘Dani ponosa u Domovinskom ratu’, autorice Varine Jurice Turk bit će prikazana javnosti dana 5. kolovoza 2024., na Stradunu ispred crkve sv. Vlaha s početkom u 20.45 sati.
Izložbu čini više od 260 odabranih fotografija iz Muzejske zbirke koje su raspoređene u četiri kronološko tematske cjeline:  Stradanje i herojska obrana Dubrovnika (listopad-prosinac 1991.), Oslobađanje hrvatskog juga (svibanj-listopad 1992.), VRO Oluja 1995., i Hrvatski branitelji.

srdj izlozba marslka1

Pročitajte još

NA MLJETSKOM FESTIVALU Paljetkov ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

Dulist

Otvorenje izložbe Josipa Ivanovića ‘Od auta do kaosa’ u atriju Palače Sponza

Dulist

[FOTO] ‘ĐKĆ X’ Otvorena izložba Zorana Đukića u Galeriji Otok

Dulist