Aktualno

Izgubili smo i Mirovinsko!

mirovinsko330

Split postaje centar Dubrovniku i u još jednom važnom području. Gubimo i Mirovinsko!

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 56. sjednici održanoj 11. listopada 2012. godine potvrdila novi Statut Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kojim se mijenja ustrojstvo te ustanove, a Područna služba HZMO-a u Dubrovniku od 1. studenog 2012. godine biva degradirana na razinu Područnog ureda.

Tako će se, na primjer, poslovi poput imovinsko-pravnih (naknada štete) ili prvostupanjskog medicinskog vještačenja za utvrđivanje invalidske mirovine, koji su bili u njenoj nadležnosti, prenijeti na Područnu službu HZMO-a u Splitu, koja će ubuduće biti nadređena dubrovačkom uredu.

Ipak, kako neslužbeno saznajemo, zdravstveni pregledi će se i dalje obavljati u Dubrovniku, gdje već dulje vrijeme nije zaposlen liječnik, ali će on, kao i dosad putovati iz Splita.

Inače, novim Statutom broj područnih službi smanjen je s 20 na samo pet, i to službe u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Varaždinu. Zagrebačka područna služba pokriva područje središnje Hrvatske, osječka pokriva područje Slavonije, riječka područje zapadne Hrvatske, a varaždinska područje sjeverne Hrvatske.

Područna služba u Splitu po istom, regionalnom ključu pokriva cijelu južnu Hrvatsku, i to Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Sudbinu jednaku Dubrovniku tako su doživjeli i Požega, Slavonski Brod, Vukovar, Gospić, Pula, Šibenik, Zadar, Bjelovar, Čakovec, Koprivnica, Virovitica, Karlovac, Sisak i Zabok.

Zanimljivo je primjetiti kako na službenim stranicama HZMO-a još uvijek stoji i odluka Upravnog vijeća HZMO-a (doduše u prošlom sastavu) od 24. listopada 2011. godine o izmjeni statuta, odnosno osnutku Područne službe u Krapini. U obrazloženju odluke ističe se činjenica kako sve Područne službe osim u Istarskoj županiji svoje sjedište imaju u administrativnom sjedištu županije, gdje se nalaze županijska tijela državne i javne vlasti. Smatralo se tada kako će građanima s područja te Županije biti brže, jednostavnije i jeftinije ostvariti svoja prava u istom središtu. Krapina je izgubila status Područne službe, a Područni ured prebačen je u Zabok.

Podsjetimo, ukidanje Područne službe u Dubrovniku i degradacija na razinu Područnog ureda samo je nastavak niza politike ukidanja obilježja kao centra regije Dubrovniku. Nakon Trgovačkog suda, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Carinarnice, na red je došao i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Što je sljedeće na listi za odstrel?

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist