Grad

Izdana građevinska dozvola za OŠ Mokošica

skola mokosica04

Nakon što je Grad Dubrovnik početkom srpnja ishodio građevinsku dozvolu za dogradnju Osnovne škole u Mokošici, najveće osnovne škole na području grada Dubrovniku kako bi se stekli uvjeti za odvijanje nastave u jednoj smjeni – sada je ista i službeno postala pravomoćna. Time su stečeni svi preduvjeti za pokretanje postupka nabave koji bi, očekuje se, trebao biti pokrenut krajem kolovoza. Shodno tome, očekuje se da će radovi nadogradnje na OŠ Mokošica započeti krajem 2024. / početkom 2025. godine završetkom radova na cesti Tamarić s obzirom na to da će završetak iste osigurati lakši prilaz do škole.
-Jedna od najljepših stvari u ovom poslu svakako je ulaganje u djecu i obrazovanje, odnosno kada možemo započeti radove i otvoriti neku od odgojno-obrazovnih ustanova. U sedam godine mandata, izgradili smo dvije škole, a energetski obnovili čak tri i na tome svakako ne mislimo stati – poručio je gradonačelnik Franković.
Naime, na prethodno objavljeni natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik je prijavio projekt nadogradnje OŠ Mokošica i ostvario čak 100% posto financiranje istog, odnosno 10.093.680,21 eura bespovratnih sredstava. Rješenjem je planirana dogradnja na mjestu vanjskog igrališta koja će sadržavati ukupno 18 učionica, kabinete, kuhinju s blagovaonicom, školsku knjižnicu, kao i dva vanjska igrališta na krovu dograđenog dijela škole te ostale prateće prostore i sadržaje. Na krovu su predviđena dva vanjska igrališta za potrebe škole, a izlaz na krov omogućen je putem stubišne jezgre, odnosno stubištem i dizalom. Također, predviđena su i dva evakuacijska čelična stubišta koja vode s ravnog krova do vanjskog uređenog terena uz pročelje zgrada, a za potrebe planirane dogradnje potrebno je osigurati i 36 parkirališnih mjesta.
Podsjetimo, za vrijeme aktualne gradske uprave otvorene su dvije nove škole, osnovna škola Luka Paljetka na Montovjerni i druga, Marina Getaldića u povijesnoj jezgri nakon više od trideset godina neulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Također, energetski su obnovljene škole OŠ Marina Držića, OŠ Lapad i OŠ Ivana Gundulića u Gružu.
Grad Dubrovnik sustavno radi na unapređenju sustava osnovnoškolskog obrazovanja, a ističe se kontinuirana kapitalna ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, programe i uvjete rada. Pri tome osiguranje uvjeta za odvijanje nastave u jednoj smjeni svakako je primarni strateški cilj. Prelaskom OŠ Mokošica u jednosmjensku nastavu, sve škole na području Grada Dubrovnika bit će u režimu nastave u jednoj smjeni. Nadodajmo kako je prema projekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školskoj godini 2026./2027. predviđen upis 952 učenika u navedenu školu, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

More na plaži hotela Lume u Smokvici je čisto!

Dulist

ČESTITKA GRADONAČELNIKA ‘5. kolovoza podsjeća nas na hrabrost, odanost i žrtvu naših branitelja!’

Dulist

Franković u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dulist