Politika

IZBORI 2016. Tepeš: Dubrovnik je prometno slijepo crijevo Hrvatske, moramo to riješiti

tepes domoljubna koalicija 030916 2

Koja je glavna problematika Dubrovačko-neretvanske županije te na što bi posebno stavili naglasak pri rješavanju problema s kojim se susreću ljudi ovog kraja?
Uz problematiku otočkih dijelova županije smatram kako je jug Hrvatske i Dubrovnik u prometnom smislu slijepo crijevo. Da bi se to riješilo nužno je s međunarodnim partnerima iz Srednje i Zapadne Europe inzistirati na izgradnji koridora 5C i dovršetku Jadransko – jonske autoceste. Time bi nužno doveli i do završetka Pelješkog mosta, a Dubrovačko-neretvanska županija bi postala prometno čvorište u Europi. Danas turisti u velikom broju dolaze s kruzera, a rješenjem tog pitanja otvorio bi se ‘put’ gostima iz cijelog svijeta, a poglavito Europe. Nažalost i veliki dio Hrvata nikad nije bio u Dubrovniku što bi se vjerujem promijenilo rješavanjem prometne povezanosti.

S obzirom da na ove izbore idete bez HDZ-a, jasno je kako prolaz u Sabor tražite ne samo kroz vaše glasačko tijelo već i kroz njihove ‘razočarane’ birače. Koliko mandata očekujete?
Mi očekujemo minimalno klub zastupnika, a prvenstveno računamo na pravaške birače. To je na razini Hrvatske najmanje 150 tisuća glasača, a u X. Izbornoj jedinici smo uvijek imali najmanje jedan saborski mandat, ali i više od toga.

S obzirom na posljednja događanja s kime je moguća, a s kime isključena postizborna suradnja?
Suradnja je nemoguća sa sadašnjom Narodnom koalicijom i sa SDSS-om, a moguća sa svima od centra pa prema desno.

Kako komentirate ‘desnu’ retoriku Zorana Milanovića i smatrate li da otvaranjem ‘fronte’ sa srbijanskom Vladom on može pridobiti dio desnog glasačkog tijela, što mu je očita namjera?
Milanović u tome neće uspjeti jer treba pogledati što je radio posljednje četiri godine kao premijer. Jedno je pričati, a drugo kada se dođe u situaciju djelima nešto pokazati. Kada razgovaramo o braniteljskoj populaciji ili Domovinskom ratu – niti nam je vraćeno kulturno blago, niti je riješen problem nestalih Hrvata. Mi nemamo još uvijek ni minske karte, a tu je i pitanje ratne odštete i niz pitanja koje on nije riješio kao premijer. Njegovi govori su pokušaj dobivanja glasova, a očekujem da bi mogao do kraja kampanje salutirati i ‘Za Dom spremni’ na Trgu bana Jelačića kako bi dobio još koji glas.

Na koji način biste vi riješili eventualnu pojavu južne migrantske rute preko Prevlake?
Taj dio granice bi trebalo u potpunosti zatvoriti. Zna se koje se tu mjere provode. Probajte vi poći u bilo koju državu ilegalno pa ćete vidjeti kako to izgleda. Granice čuva granična policija, a na moru imamo Obalnu stražu.

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist