DuList INUrednički izbor

IZA NAS JE JOŠ JEDNO IZDANJE ‘PONTA LOPUD’ FESTIVALA ‘Privilegija je biti na Lopudu’

lopud reportaza

Lopud je ove godine bio sjedište filmske kulture. Drugu godinu zare­dom održao se festival ‘Ponta Lopud’ na kojem su filmski profesionalci dije­lili svoja znanja i iskustva, a pritom su stvorili i dugoročne odnose. Otok je već nekoliko mjeseci draga destinacija za odmor i uživanje, kako našim sugra­đanima, tako i turistima, no još je više živnuo dolaskom glumaca, scenarista, redatelja i velikih svjetskih zvijezda.

‘Vidjet ćeš raj’

Tijekom boravka na otoku, uspjeli smo se susresti i porazgovarati s glumcima koji su sudjelovali na festivalu. Amila Terzimehić glumica je rodom iz Sara­jeva koja iza sebe ima velika ostvarenja, a ove godine je očekuje nekoliko pre­mijera na kazališnim daskama, serija, kao i film. Za nju nema praznog hoda. Došla je na Lopud prvi put, ali s veli­kim očekivanjima.

— Jedan moj kolega glumac nahva­lio je otok i festival. Rekao je: ‘Vidjet ćeš raj!’. Trenutak kad sam kročila na otok, zaljubila sam se. Ovdje imam mir – istaknula je. Tijekom boravka na otoku, pohađala je brojne masterclassove, među ostalim i one Frances McDormand i Joel Coena. Naučila je, kako kaže, puno toga i to je za nju bilo inspirativno iskustvo. Drago joj je što je mogla provoditi vrijeme na kvalitetan način, po vlastitom izboru.

Glumica Anja Matković, inače bivša profesionalna alpska skijašica, bavi se glumom i to na filmu, televiziji i u kazalištu. Iza nje su uloge u serijama kao što su ‘Novine’, ‘Nestali’ i ‘Počivali u miru’. Na Lopudu je također boravila prvi put i izrazila je oduševljenje jer je mogla susresti ljude koje vjerojatno ne bi imala prilike susresti u životu.

— Slušali smo masterclass Frances McDormand. To je bilo nešto fanta­stično. To je toliko čuvena glumica, koja nam je prenijela važne stvari i svoje iskustvo u ovoj industriji. To je stvarno privilegija, pogotovo na jednom ovakvom otoku – kazala je. Tako­đer, kako ističe, privilegija je ovakvog festivala što nema kompetitivnog dijela, već se radi o povezivanju i komunikaciji s ljudima koji imaju svjet­skog iskustva te razmjenjivanju znanja. Inače, Matković je nedavno ušla i u sce­narističke vode, a prema planu projekt bi se trebao snimati iduće godine. ‘To je za mene dosta velika stvar’, dodala je.

Dado Ćosić je glumac kojeg znamo iz filma ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’, a za ulogu Saše u filmu ‘Zvizdan’ na 62. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Zlatnom arenom za sporednu ulogu. I on je na festivalu sudjelovao prvi put. Svaki projekt koji je snimao za njega je, kako kaže, bio formativan.

— Lijepo je što smo slušali iskustva ljudi koji su obično udaljeni miljama od nas, u svakom smislu, i čija iskustva su nam na taj način nedostupna. Sada su s nama bile zvijezde Frances McDormand i Joel Coen. Lijepo je što od takvih zvijezda postoji interes, i što ih možemo slušati i postavljati pitanja. Pitao sam se: ‘Čime je ovo zasluženo?’. Također, bila je to dobra prilika za isku­stva, ali u okruženju koje nije kompe­ticijsko – rekao je. Na Lopudu bi ostao cijelo ljeto. ‘Jedno dva mjeseca mi ne bi škodilo’, istaknuo je kroz smijeh.

‘Sve se lagano oporavlja’

Renato Bjelopera iz restorana Dubrov­nik rekao je kako Lopud ‘živne’ tijekom održavanja festivala.

— Dobro je za mjesto da se ovakav festival događa i vidi se da će tijekom idućih godina više rasti. Dolazi sve više zvijezda. Šire se lijepe informacije po svijetu o otoku, njegovim posebno­stima i restoranima. To je dobro za svih nas, kao i za hrvatski turizam – govori nam. Ističe nam kako se tijekom prote­kle dvije godine zbog pandemije koro­navirusa osjetio određeni ‘pad’, no ipak se dobro odradila ‘špica’ sezone.

— Ove godine je posao krenuo jako dobro. Vrijeme nas je poslužilo, nau­tički turizam cvjeta. Sve se lagano opo­ravlja i vraća u normalu kao i u razdo­blje rekordne 2019. godine – dodao je.

‘Dobro je, nešto se događa’, rekla nam je gospođa Vlasta Pulić Glavović o festivalu. Ova nam Lopujka ističe kako uživa na otoku gdje živi kroz cijelu godinu.

— Odrasla sam i znam sve poteš­koće života na otoku, ali i ljepote. Otok je sad povezan četiri puta na dan, a znamo kad je bio povezan samo jednom. Nažalost, nema puno mje­štana koji žive cijelu godinu. Ispod sto! – dodala je. Istaknula nam je kako je popunjenost smještajnih objekata svih vrsta manja u odnosu na 2019. godinu. Nisu još, kako kaže, došli gosti iz Norveške i ako dođu, oni će valjda malo bolje popuniti smještajne kapa­citete, rekla je.

Foto: Maria Prkut/PR

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. lipnja 2022.

Pročitajte još

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist