Aktualno

‘Iza Nade Pirjać ne stoji ni gradonačelnik ni dundo, pa će ona na Zavod za zapošljavanje’

javni biljeznik 1

U ožujku ove godine pisali smo o aferi sada bivšeg ministra pravosuđa Ivana Malenice vezano za imenovanje javnog bilježnika za područje Općinskog suda u Dubrovniku. Naime, od tri kandidata na natječaju od kojih su dva dobila preporuku Hrvatske javnobilježničke komore, ministar izabire trećeg.

Natječaj je raspisan u listopadu prošle godine za slobodna javnobilježnička mjesta i to za 20 takvih mjesta u Republici Hrvatskoj, pa tako i za slobodno mjesto u Dubrovniku koje je otvoreno Pravilnikom o izmjenama pravilnika o službenim sjedištima javnih bilježnika NN 123/2021. Međutim, ministar u rješenju o imenovanju samoinicijativno mijenja odredbe natječaja i istim rješenjem određuje da se time popunjava u međuvremenu upražnjeno mjesto javnog bilježnika Anđelka Stanića koji je zatražio otpust iz službe iza raspisanog natječaja i to s 31.12.2023., a po zakonu je trebao ići u mirovinu s 25.04.2024.

Nada Pirjać, jedan od kandidata na natječaju i vršitelj dužnosti javnog bilježnika (Anđelka Stanića), jedini je kandidat od svih vršitelja dužnosti prijavljenih na natječaj (njih 15) koja nije imenovana.

Pirjać je reagirala na ovu odluku objasnivši nam kako ona ima najveći staž na mjestu prisjednika i vršitelja dužnosti javnog bilježnika (nepunih 21 godinu) te je radila sve poslove koje je radio i bilježnik i potpisivala sve u uredu. Preporuka Hrvatske javnobilježničke komore vrijedila je za sve imenovane bilježnike, ali ne i za nju, priopćuje sama Pirjać.

– Postavlja se pitanje zašto i je li ministar svojom odlukom povrijedio ustavna prava i je li za pohvalu to što nakon toliko godina rada idem na Zavod za zapošljavanje, gdje i moji zaposlenici? Je li u javnom interesu takva odluka ministra, a budući da imenovana bilježnica nema niti jednog dana staža na mjestu prisjednika ili vršitelja dužnosti, a i kratki staž vježbenika i savjetnika prije 11 godina, nema nikakve veze s radom u javnobilježničkom uredu s obzirom da je promijenjen program, dodijeljeni novi poslovi, izmijenjeni propisi, itd. Sve to nije bilo bitno za ovo imenovanje, a budući da se već znalo i pričalo tko će biti imenovan i tko ima najbolju političku vezu – navodi Pirjać.

Nada Pirjać nije imala vezu, nije član niti jedne političke strane niti je to mogla biti s obzirom na posao koji obavlja, potvrđuje nam Pirjać.

Navela je kako je za vrijeme Domovinskog rata imala radnu obvezu i sve vrijeme rata je časno obavljala poslove, a nije napustila svoj grad kao većina drugih. Navodi i kako je godinama bila predsjednica biračkih odbora i na mnoge druge načine radila i služila javnom interesu.

– Iza Nade Pirjać ne stoji nitko, ni gradonačelnik ni dundo, ni roditelji jer su umrli, ni brat jer je umro, ni muž jer ga nema. Međutim, iza Nade Pirjać stoji znanje, iskustvo i poštenje, a to je nažalost ono što se danas najmanje cijeni. Nada Pirjać je pokrenula upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu i tražila de se rješenje o imenovanju poništi, a budući da isto nije obrazloženo. Isto tako, tražila je da se po raspisanom natječaju popuni mjesto za koje je isti i raspisan, a ne mjesto na kojem je ona vršitelj dužnosti. Isto tako, sam ministar Malenica u odgovoru na tužbu priznaje da Nadi Pirjać nije postavio niti jedno pitanje vezano za službu, a po Pravilniku o postupku prikupljanja mišljenja i provedbi razgovora s kandidatima u postupku imenovanja javnih bilježnika NN 121/2022, predsjednik povjerenstva i sam ministar su to trebali napraviti. Dakle, razgovor nije proveden sukladno pravilniku.
Da stvar bude još zanimljivija, predmet je „slučajno“ dodijeljen Studenku Vuleti-sucu Upravnog suda u Splitu, koji je sudio u poznatim slučajevima članova vodeće političke stranke. Isti dan 01.srpnja 2024. objavljuje presudu i odbija tužbeni zahtjev Nade Pirjać. Bit će zanimljivo vidjeti kako isti obrazlaže tu svoju odluku. S obzirom na suca presuda nije iznenađujuća već očekivana. U lipnju prošle godine u identičnoj situaciji na istom sudu rješenje je poništeno. Dakle, sudac sebi daje za pravo da ne uvažava sudsku praksu istog suda. Svojom odlukom pokušava sve nepravilnosti koje su u ovom slučaju ogromne, učiniti zakonitima, pa se za zapitati „Kuda ide ovaj svijet“. Bit će zanimljivo sačekati dostavu presude i vidjeti čarobne riječi navedenog suca kojima obrazlaže istu – zaključuje Pirjać.

Pročitajte još

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Dulist

Novinar Tristan Rutherford piše o Dubrovniku za The Times

Dulist

Obilježen blagdan Ruke sv. Vlaha

Dulist