Aktualno

IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST U BIH milijun ljudi na rubu siromaštva, ali tu je i 617 superbogataša

Euro

Oko milijun stanovnika Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600 tisuća živi ispod te granice. Na drugoj strani je 617 superbogataša.

Takozvane srednje kalse u BIH više gotovo i nema, a prema analizama, oko trideset tisuća stanovnika hrani se isključivo pomoću besplatnih, narodnih kuhinja.

Podaci, koje prenosi Poslovni.hr, donose kako je u BiH više od 540 tisuća nezaposlenih, uz samo 718 tisuća zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200 tisuća zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka (oko 1480 kuna), a jednak broj zaposlenih ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi. Od oko 500 tisuća umirovljenika u BiH njih više od 60 posto ima mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je na petom mjestu među najsiromašnijim europskim državama iza Moldavije, Ukrajine, Kosova i Albanije.

S drugr strane, istraživanja pokazuju kako u BiH žive 92 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka. U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologiji, pripada svaka osoba je čije bogatstvo veće od 30 milijuna dolara. K tome, broj multimilijunaša u BiH raste, 2012. godine bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a po procjenama na kraju 2016. bit će ih više od 100. U BiH živi i 525 milijunaša, koji na računima u bankama imaju milijun i više maraka.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist