Zanimljivosti

Ivu Marinoviću odlikovanje Predsjednika

ivo marinovic m

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića odlikovao je predsjednik Ivo Josipović prof. dr. sc. Iva Marinovića iz Mikulića u Konavlima.

Odlikovanje predsjednika RH uručeno mu je povodom Dan neovisnosti, kada je Josipović uručio odlikovanja istaknuti pojedincima i udrugama.

Prof. dr. sc. Ivo Marinović rodio se 23. rujna 1920. u Mikulićima. Osnovnu školu završava u Mikulićima, a Klasičnu gimnaziju u Dubrovniku. Za vrijeme II. svjetskog rata radio je kao medicinar (pretežito na kirurgiji) pune tri godine u bolnicama: Sarajevo, Meljine, Risan i Dubrovnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1947. Specijalistički ispit iz ortopedije položio 1953. u Zagrebu, a specijalistički ispit iz opće kirurgije 1955. u Sarajevu.

Habilitirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu s temom: „Užljebne metode kod resekcije koljena“. Postao je docent. Doktorsku disertaciju obranio je 1967. godine pod naslovom: „Traumatizam na području bivšeg sreza Visoko posmatran sa aspekta kirurga“. Naslov primarijusa dodijeljen mu je 1967. godine. Za izvanrednog profesora kirurgije izabran je 1968. godine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Službovao je u ortopedskim bolnicama u Kraljevici i Biogradu n/m od 1947. do 1951. godine, a od 1951. do 1963. godine na Kirurškoj klinici u Sarajevu i bio voditelj odjela za ortopediju i traumatologiju.
Od 1963. do 1985. godine bio je voditelj Ortopedskog odjela bolnice u Splitu. Godine 1964. osnovao je Kirurško-ortopedsku sekciju za Dalmaciju. Stalno je sudjelovao u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi u Sarajevu i Splitu. Godine 1966. izabran je za člana SICOT-a, a 1967. za člana Austrijskog društva traumatologa.

Godine 1976. izabran je za izvanrednog profesora za predmet Ortopedija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (za nastavnu bazu u Splitu). Godine 1980. organizirao je u Splitu VI. kongres ortopeda i traumatologa Mediterana i Bliskog istoka. Naslov Viši znanstveni suradnik dodijeljen mu je 1981. godine.

Više puta i u dužem razdoblju usavršavao se u inozemnim klinikama i bolnicama od Pariza, Bologne i Beča, preko Cuxhavena do Osla. Napisao je tri knjige, a dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a ovo posljednje priznanje uručeno mu je ovog četvrtka, 11. listopada, na čemu mu čestitamo!
 

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist