Kultura

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju natjecanja Premio Toskana

premio toskana 7

U toskanskom gradu Cascina u pokrajini Pise tijekom cijelog proteklog tjedna odvijalo se vrhunsko međunarodno natjecanje Premio Toscana – Città di Cascina. Natjecatelji su iz cijelog svijeta prionuli u stari, šarmantni, toskanski grad pod palicom umjetničkog vodstva jednog od najboljih pijanista svijeta, argentinskog umjetnika Daniela Rivere a u besprijekornoj organizaciji Giovanne Pellai, aktivno sudjelovanje Općine Cascina poglavito pročelnice za kulturu grada Bice del Giudice kao i Crvenog križa grada koji je uključen u kompleksnu i sjajnu organizaciju prepunu živosti, profesionalnosti i entuzijazma.
U žiriju se prvi put našla Dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović koja je na osobni poziv svjetski poznatog pijaniste Daniela Rivere prva Hrvatica Dubrovkinja koja je odlučivala o pobjednicima u svim kategorijama za solo klavir. U žiriju je pored argentinskog pijaniste Daniela Rivere bio i predsjednik žirija njemački pijanist, orguljaš, dirigenta i predsjednik Schubert natjecanja u Njemačkoj Roland Pröll, te dvoje talijanskih kolega Federica Monti i Vincenza Marrone d’Albertija.
Od dobi od 5 do 35 godina nizali su se izvanserijski talenti, a posljednja kategorija koja je dala šansu već etabliranim mladim umjetnicima nosi naziv Kategorija Talenti.
Apsolutni pobjednici su dvoje pijanista: onaj mlađi 21 godišnjak iz Italije Luca Cianciotta te 33-godišnjak Danylo Saienko iz Ukrajine koji je lani u rujnu nastupao u Cavtatu u sklopu Epidaurus festivala. Zapaženi su nastupi i nositelja druge nagrade Talijana Edoarda Mancinija i Makedonke Teodora Kapinkovske, te još brojni nadareni pred kojima je sjajna budućnost.
Natjecanje se zaključilo s finalnim koncertom izvanrednog nivoa u prepunoj dvorani Narodne Biblioteke Peppino Impastato u srcu grada Cascina na radost nagrađenih i brojne očarane publike.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ Klapa Kaše osvojila Brončanu plaketu

Dulist

OLD STAN OR A FOOL FOOLED Predstavljeno englesko strip-izdanje “Novele od Stanca”

Dulist

MIDSUMMER SCENE Ksenija Prohaska oduševila kao Marlene Dietrich!

Dulist