Kultura

IVANA MARIJA VIDOVIĆ S Epidaurusom ne samo da rastem, već i plešem, dišem, postojim, pomlađujem se…

GLAVNA Ivana Marija Vidovic 11

Još nismo punoljetni, ali je ova edicija poput uvertire… Mogla bi se nazvati malim carstvom svih umjet­nosti, objedinjenih u tri tjedna. Ona je simbiotska i ujedinjuje kvalitet, ino­vaciju, dobre ljude, profesionalnost, ali i povezanost kako umjetnika tako i publike, ali i povezanost različitih kultura i nacija u cavtatskom, rajskom zagrljaju – ističe nam Ivana Marija Vidović, naša svjetski priznata pija­nistica, dok najavljuje čak 17. godinu Epidaurus Cavtat festivala. Ponosna je, ističe, što je toliko dugo godina festival prisutan. Navodi i osnovne točke ovo­godišnjeg izdanja…

— Već u prvih nekoliko događanja četiri se umjetničke forme besprije­korno pretvaraju jedna u drugu. Sli­karstvo kroz izložbu već nama poznate Dubrovačke udruge likovnih umjet­nika koja će se predstaviti s izložbom Moć glazbe. Bit će izložena djela koja svjedoče o snazi i erupciji osjećaja koje glazba budi, ali i slikarski izričaj percepira i ovjekovječi, nastavak iste večeri, poput istinske glazbene moli­tve u interpretaciji sjajnog ukrajinskog pijaniste Danyla Sayenka s recitalom Mir svijetu. Danylo Sayenko zaslužuje najbolje svjetske dvorane, a imati ga tu nadomak u Cavtatu velika mi je čast i zadovoljstvo. Intimno, svečano i kva­litetno. Bolje ne može započeti nešto što činim marno i strpljivo… Glazba je jedna od najmoćnijih ujediniteljica. Ona je nevjerojatna sila koja začarava, zbližava čak i one koji se razlikuju po svemu.

Kao i svake godine, festival donosi značajna imena iz područja glaz­bene umjetnosti. Ove godine imamo nekoliko zaista impresivnih umjetnika?
Osobno ne mogu poželjeti bolji početak od sjajnog mlađeg kolege, pobjednika brojnih nagrada i priznanja, pijani­sta Danyla Sayenka koji će maestozno otvorit ovu ediciju u dolazeću nedjelju 28. kolovoza u Domu kulture u Cavtatu. Poslije njega dogodit će se zajedništvo s hrvatskim divama koje još nikad nisu nastupile ni zapjevale zajedno. Sretna sam što su prisluhnule mojoj ideji ma koliko im ona zvučala nekompatibil­nom u početku. Na kraju me sluh nije prevario i shvatila sam da iako toliko različite u izričaju, boji i stilu, pjesmu koju će nam zapjevati pjevaju ipak iz istog tonaliteta! Sretna sam da se u toj večeri druže i oci Cavtatskih enti­teta. Zahvaljujem ovim putem Općini Konavle i njenom načelniku gosparu Božu Lasiću koji ima poseban senzi­bilitet za umjetnost kao i Turističkoj zajednici općine Konavle i gosparu Herendiji na besprijekornoj suradnji i podršci, gosparu Enveru Moraliću što s oduševljenjem prihvaća moje pro­grame i želi da ih upriličimo na čarob­noj ‘taraci svih taraca’ – onoj od vile Banac u Cavtatu. Na njoj će nastupiti naše najveće dame iz zabavnog svijeta glazbe gospođe Meri Cetinić i Radojka Šverko uz klavirsku pratnju gđe Ceti­nić i gospara Vladimira Babina, ali i poznatu dubrovačku klapu Ragusa. Ova večer bit će pravi Božji dah za nas i silno joj se veselim. Slijedi i autorska predstava naše velike hrvatske glumice Ksenije Prohaska u režiji Krešimira Dolenčića. Osobno sam predstavu već u segmentima čula i odgledala lani za stolom u Cavtatu u villi Pattiera poslije lanjske izuzetne predstave Edith Piaf. Prohaska je ona rijetka fantastična glumica pred koju možete staviti bilo koji zadatak. U svemu će briljirati! Komična je, tragična, nonšalantna, elegantna, idu joj svi dijalekti i nar­ječja. Prohaski zapravo leži sve. Poslije nisam mogla odoljeti i u prosincu sam bila u Zagrebu ne bih li cijelu pred­stavu pogledala. Oduševljena sam ju opet pozvala. Tu se naprosto nema što dodati. Samo ju treba uvijek pogle­dati! Da ne zaboravim istaknuti i mla­dog glumca Mara Banića Nejašmića koji je izuzetan. A kao dvojac su sjajni. Ono na što sam posebno ponosna je novi lokalitet.

Posebnost Epidaurusa njegove su i čarobne pozornice. Ove godine donosite jednu novost. Možemo li saznati nešto više o novoj lokaciji?
Arheološki lokalitet Sustjepan zaži­vjet će prvi put kao pozornica. O tome vam mogu reći tek poslije festivala – jesam li bila u pravu ili… Zahvalna sam Hotelu Croatia i upravi Adriatic Luxury hotela što su moju ideju pre­poznali kao nešto posebno. Ona u sebi nosi i kulturno-umjetničku i ekološku, turističku, edukacijsku, ali i povijesnu dimenziju. Ona objedinjuje i stvara. Pa čujmo i počujmo našu Konavoku Helenu Puhara, kustosicu u Muze­jima Konavala o lokalitetu kroz njeno predstavljanje i vodstvo De Epidauro, a poslije uz zalazak sunca i s predivnim pogledom prema Cavtatu, baš onakvoj panorami kakvu je Bukovac volio, kon­cert klasične glazbe dviju stručnjaki­nja harmonike sa Sarajevske akade­mije. Riječ je o Danijeli Gazdić Kljajić i njenoj studentici Azri Halitović. Večer posvećena nedavno preminulom eru­diti iz Konavala, pok. maestru don Mihu Demoviću dogodit će se baš na Malu Gospu u predvorju Zbirke Balta­zara Bogišića – cavtatskom Kneževom dvoru. To je večer nazvana Chi più di te Ragusa, a koja će ujediniti sva kul­turna tijela hrvatske koja je don Miho počastio svojim postojanjem i nepre­sušnim stvaranjem Ad tempus vitae (doživotno). Odat ćemo mu počast na sasvim poseban način baš onako kako i zaslužuje u svojim rodnim, volje­nim Konavlima gdje je zatvorio svoj životni krug i gdje počiva u Gospo­dinu. Želim se ovim putem zahvaliti HAZU-u što nam odobrava prekrasnu lokaciju tog skrovitog vrta, a nadam se uskoro i mogućnosti održavanja kva­litetnih kulturnih sadržaja i u interi­jeru tog rajskog zdanja čime bi se ono oživjelo i približilo zaljubljenicima u našu bogatu baštinu, u umjetnost i povijest. Tome će uslijedit tri večeri klasične glazbe i to recital Čudesne Goldberg varijacije talijanskog pija­nista Edoarda Brunija, a poslije večer koja slavi godišnjicu velikog Picassa s predavanjem povjesničarke umjetno­sti iz Amsterdama Marijke Brekelmans koja je kustosica u muzeju u Amster­damu te recital dvojice profesora Avan­taggiato-Matarrese. Večer posvećena gitari i klaviru uz glazbenike Luca Toriggiani i Lapo Vanucci bit će u sje­ćanje nedavno prerano preminulom dragom kolegi, gitaristu i pedagogu Anti Skaramuci. Ovo mi je još uvijek jako teško povjerovati.

Dvije završne večeri posebne su po mnogo čemu.
Da, komorna večer u kojoj sudjelujem kao pijanistica u hispaničkom reper­toaru, ali i u sjećanju na našu veliku Doru Pejačević kojoj ove godine obilje­žavamo 100 godina smrti. Za nju me vežu posebne emocije, ali i za priču velike, najveće Marije Callas kojoj je pak 100 godina od rođenja. I Picassa i Doru i Mariju Callas izložit će s u svo­joj izložbi Dubrovačka udruga likovnih umjetnika koji su s oduševljenjem pri­hvatili ovaj moj prijedlog. Svih pozi­vam da pogledaju te vrijedne radove u Domu kulture u Cavtatu prilikom sva­kog našeg koncerta u dvorani. Izložba će nas pratiti sve do zatvaranja festi­vala 17. kolovoza.

Završetak…
…Pripada jednom od najpoznatijih argentinskih glazbenika s adresom u Napulju, ali i u svom gradu Mar del Plata gdje je rođen i veliki Astor Piazzo­lla. Na pozornici ljetnog kina u Cavtatu imat ćemo za kraj pravi spektakl izvr­snosti. Diego Moreno će nas sa svojim izuzetnim glazbenicima provesti glaz­benom i ritmički neodoljivom šetnjom kroz vrlo poseban repertoar. Valjda je Diego jedan od rijetkih glazbenika koji je uspješno združio napuljsku pjesmu s ritmom argentinskog tanga. Svira­čima i pjevaču pridružit će se i ple­sački par Lucas Boock y Bianca koji su me već lani potpuno osvojili sa svojim odličnim plesom. Epidaurus Tango Embrace će nas uvesti u jesen­ski smiraj.

Kada biste se, kao umjetnica i krea­tivna stvarateljica Festivala, vratili unatrag, je li Vam proletjelo? Čini li Vam se kako rastete s festivalom? On ujedno i čini veliku ulogu u kul­turnoumjetničkoj ponudi ovog kraja, ne samo Cavtata već i šire…
Nisam ja ona koja bi mogla ocjeniti festival koji sam započela i kojeg dan­danas vodim, ali mogu reći sa zahval­nošču, misleći na toliko svega realizira­noga, da ga istinski volim i da ne samo rastem već i plešem, dišem i postojim i pomlađujem se s njim. Među nama je ljubavna priča mene i umjetnosti. Prava romansa, tema s varijacijama gdje je svako poglavlje ljepše od onog prethodnog, a svako već doživljeno svojevrsna emocija ovjekovječena i utkana na pozornici naših srdaca i misli. U tom momentumu vrijeme zastaje bar na tren i dopušta nam da s rasplamsalom energijom naših emo­cija volimo, poštujemo, praštamo i smirimo sve one niskosti koje nam uporno vrijeđaju svijet. Kad promi­slim na mnoštvo osjećaja koje sam pro­živjela stvarajući i realizirajući ga para mi se 117 godina, a kad mislim o ljepoti koja je emanirana i zauvijek zapisana onda mi vrijeme zastane na čas… Pa se sjetim kako de Lamartine u svojoj poeziji Jezero čeznutljivo kaže: ‘O vri­jeme stani čas, nek’ malko dulje traje let tvoj nesnosan…’ Uz moju duboku zahvalnost prema svima koji su omo­gućili Epidaurus pozivam vas s rado­šću: Dobro nam došli u 17. Epidaurusov Cavtat i doživjeli ga s umjetnošću!

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist