Zanimljivosti

Ivana Burđelez je svima otvarala vrata

komemoracija ivana burdjelez12

 
Na danas održanoj komemoraciji rodbina, prijatelji i suradnici oprostili su se danas od predsjednice Matice Hrvatske – Ogranka Dubrovnik Ivane Burđelez.

-Govoriti o Ivani, njenom liku i svemu što je značila i napravia, gotovo je nemoguća zadaća. Toliko je toga što bi onaj tko ju je dobro poznavao želi reći, prvenstveno o njoj kao izuzetnoj ženi, o njenoj plemenitosti, dobroti, inteligenciji, naobrazi, radišnosti, upornosti, emeljitosti i mnogim drugim vrlinama kojima smo svjedočili živeći, radeći i družeći se s Ivanom – istaknuto je uvodno na početku komemoracije.

-Upoznao sam je kao administratoricu, a sprijateljio se s njom kao organizatorom, kao duhom koji učini ono što rijetko tko može. Pokretala je nove teme, dovodila nove ljude, uvela nas je u svijet Mediterana kakav nismo znali, otvarala nam je oči – istaknuo je dekan Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.  

– Ivana Burđelez znala je da imamo bogatu Domovinu, a siromašnu državu. Da moramo biti uporni. Ova smrt koja okuplja sve ljude do kojih je dopiralo sve ono što je ona stvorila, pozvani smo da sve svoje snage stavimo u funkciju svoga naroda. Zahvaljujemo Bogu za dar života takve osobe, suosjećamo s poštovanom obitelji Burđelez, sa svim Dubrovčanima, Dubrovkinjama, Konavljanima i cijelom Hrvatskom. Svi su ogranci Matice ovih dana spominjali Ivanu Burđelez i snagu njegovog djela i veličine njenog života. Neka joj je hvala i slava, njeno ime i djelo bit će zlatnim slovima upisano u rad Matice hrvatske – naglasio je potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić.

Akademik Nenad Vekarić prisjetio se suradnje s Ivanom Burđelez još od njenog rada u dubrovačkom arhivu.

-Ivanu pamtim kao osobu koja je uvijek otvarala vrata, koja je u vremenima kad je Hrvatska bila izolirana od Europe, neprihvaćena, u neprijateljskom okruženju, uvijek nastojala da se barijere razbijaju, šire kontati kulturne i znanstvene veze, stvaraju prijateljstva. To je za mene bila Ivana Burđelez. Otišla je nažalost prerano, a Grad Dubrovnik je izgubio veliku osobu i to se ne može nadoknaditi – naglasio je Vekarić. Antun Česko član predsjedništva Matice hrvatske – Ogranka Dubrovnik pročitao je pismo akademika Luka Paljetka.

Na komemoraciji također su govorili otpravnica poslova Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Maria Luisa Benitez – Donoso, župan Nikola Dobroslavić, kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan, predsjednica Židovske općine Dubrovik prof.dr.sc. Sabrina Horović i Ivo Veselić, kolega iz Državnog arhiva Dubrovnik.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist