Aktualno

Ivan Selak: Sad je vjerojatno panika u NATO-ovoj kontroli leta

predavanje ivan selak 1

Ivan Selak, vjerojatno najpoznatiji hrvatski vojni pilot u mirovini, komentirao je sinoćnji pad letjelice u Zagrebu.

I sam je šokiran činjenicom da je letjelica neopaženo proletjela zračnim prostorom članica NATO-a. I siguran je da će NATO uskoro objaviti da letjelica nije bila neopažena, ali uvjeren je da to ipak nije tako, prenosi Dnevnik.hr.

-NATO zaštita zračnog prostora zemalja članica očito ne funkcionira onako kako piše u papirima. Naravno da će oni objaviti priopćenje u kojem će pisati da su objekt cijelo vrijeme pratili, da su pretpostavili o kakvoj se točno letjelici radi i da nije riječ o napadu i slično. Ali demantira ih jedna činjenica. Taj je objekt pao na glavni grad jedne članice NATO-a. To je nedopustivo – kaže Selak.

Iako još uvijek nema puno službenih informacija o tom objektu, najvjerojatnije ukrajinskom dronu, Selak pretpostavlja da je najvjerojatnije u Hrvatsku ušao iz mađarskog zračnog prometa.

Kako se najvjerojatnije radi o staroj, a ne modernoj letjelici, teško je vjerovati da je ona ‘nevidljiva’, odnosno slabo vidljiva.

-Ne mogu vjerovati da nije viđen i praćen. Ali je baš došao do glavnog grada članice NATO-a i tu je pao. Ovo je stvarno bizarno i smiješno. Tako me nasmijalo to da nitko ne reagira. Vjerojatno je sad panika u NATO-ovoj kontroli zračnog prostora i sad smišljaju odgovor – kaže Selak.

Pretpostavlja da je gubitak goriva razlog pada letjelice.

-Kad letjelica padne na zemlju, a ništa ne gori, onda je vjerojatno to razlog. Da je u njoj bilo goriva, nastao bi požar – kaže vojni pilot u mirovini, koji pretpostavlja da je dron u Hrvatskoj završio jer se ‘oteo’ kontroli. Takvim letjelicama se, naime, može upravljati tijekom leta, ali im se može i isplanirati cijela ruta leta.

 

Pročitajte još

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist