Nakon teške zimske hrane, koja donosi umor i letargiju, vašem je organizmu, osobito jetri, prijeko potreban lagani detoks. Prema kineskoj medicini, jetra je najjača upravo u rano proljeće – u ožujku i travnju. Jetra je, naime, organ koji obavlja više od 500 funkcija i usto marljivo čisti krv od toksina. Ako je preopterećena toksinima, što je čest slučaj zbog modernog načina života i loše prehrane, smanjuje se stvaranje žuči, koja je potrebna za razgradnju masnoća, to u konačnici dovodi do probavnih i drugih tegoba, piše Alternativa za Vas.
Prvi je na udaru, ističu, žučni mjehur, u kojem se posljedično stvaraju i žučni kamenci. Stoga, pružite svom organizmu zasluženo čišćenje i zakoračite u proljeće i ljeto zdravi i poletni!
Isprobajte proljetne supernamirnice
Priroda vam upravo u proljeće nudi pregršt darova koje možete iskoristiti za detoks. Na tržnicama ćete naći – artičoke, rikulu, šparoge, maslačak, mladi luk… Većina tih proljetnih namirnica je zelene boje, što ukazuje na visok sadržaj zdravog klorofila. Često se radi o hrani gorkog i pomalo kiselog okusa, koju zapostavljamo jer smo skloniji slatkim i slanim okusima. No, za zdravu jetru potrebni su svi okusi, a ponajviše gorki. Upravo gorke namirnice, poput šparoga ili listova maslačka, najbolje štite zdravlje i čiste vaš organizam.
11 ideja za proljetni detoks jetre
1. Šparoge
2. Maslačak (listovi i korijen)
3. Sikavica
4. Limun
5. Lanene sjemenke
6. Češnjak (i ostalo povrće roda Allium)
7. Klice brokule
8. Cikla
9. Sezamove sjemenke
10. Morske alge
11. Artičoke