Aktualno

Irski veleposlanik na prijemu kod gradonačelnika i župana

Irski veleposlanik prijem 1

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrijem Dowlingom boravi u našem Gradu priliom čega se sastao s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž sastali su se u utorak s veleposlanikom Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhrijem Dowlingom. Veleposlanika je gradonačelnik upoznao s projektima vezanim uz filmsku industriju, digitalne nomade, planove za razvoj IT industrije i ugradnju zelenih izvora energije u javne objekte kako bi se povećala samoodrživost i smanjili troškovi. Dotakli su se i pitanja nedostatka radne snage u turizmu te kretanja na tržištu rada, gdje je Irska i dalje poželjna destinacija za rad za hrvatske državljane. Govorilo se i o predstojećoj turističkoj sezoni te mjerama koje je Dubrovnik implementirao kako bi se ublažili učinci prekomjernog turizma i počelo sustavno upravljati turizmom. Veleposlanik Dowling napomenuo je kako je Dubrovnik za Irce omiljena turistička destinacija u Hrvatskoj i kako ga često biraju za mjesto vjenčanja.

I župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je danas Nj. E. Ruaidhrija Dowlinga, veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj. Župan je veleposlanika upoznao s povijesnom i kulturnom baštinom juga Hrvatske te gospodarskim i poduzetničkim potencijalima Dubrovačko-neretvanske županije.

– Županiju razvijamo kao modernu europsku regiju, ugodnog življenja za sve građane uz gospodarski naglasak na turizmu, manjim dijelom na poljoprivredu, a plan za budućnost je razvijanje modernih IT industrija – rekao je župan Dobroslavić posebno istaknuvši važnost prometne povezanosti krajnjeg juga Pelješkim mostom s ostatkom Hrvatske.

Irski veleposlanik je i sam izrazio oduševljenje Pelješkim mostom, ali i gradom i okolicom, a kako je već, i službeno i kao turist, posjetio Dubrovnik, ovu priliku planira iskoristiti za obilazak drugih mjesta u županiji.

– Dubrovnik je, uz još neka mjesta, u središtu pozornosti irskih turista koji tradicionalno dolaze na ovo područje. Brojke iz 2019. su zbog Covid krize puno manje, ali ovo područje je i dalje hit u našoj zemlji ne samo zbog televizijske serije „Game of Thrones“, već primjerice i zbog organizacije vjenčanja u Gradu i okolici koja su izuzetno popularna u Irskoj – naglasio je veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling.

Veleposlanik je predstavio mogućnosti kulturne suradnje kroz nastupe irskih umjetnika na pozornicama i festivalima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a već ove godine očekuje veći broj turista iz Irske koji su, kako je istaknuo, željni putovanja nakon brojnih restrikcija.

– Ovo je moj nastupni posjet, ali ću se zasigurno vraćati jer vidim puno prostora za konkretnu suradnju – zaključio je veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist