Županija

INVESTICIJA NA ČEKANJU ČETIRI GODINE Agrokor izlazi iz Hotela Plat, tko će ih obnoviti?

c plat001

Luksuzni Sensatori resort s 5 zvjezdica u Platu trebao je ove godine odraditi svoju prvu turističku sezonu. No, osim što je dijelom porušen neka­dašnji hotel Ambasador, na gradilištu budućeg resorta u posljednje se četiri godine ništa nije pomaknulo s mrtve točke. Razlog tome je kriza Todorićevog carstva, odnosno afera Agrokor. Danas Agrokor prodaje svoje udjele u Hotelima Plat, baš kao i u tvrtki Karisma Hotels Adriatic, koja u svom portfelju među ostalim ima i Sensimar Kalamota Island Resort. Svakako će biti zani­mljivo vidjeti tko će imati financijsku zainteresiranost za kupnju ovih udjela, posebno u Hotelima Plat koji već neko vrijeme čekaju na temeljitu obnovu. ­
Treba podsjetiti kako su Hoteli Plat u privatizacijskom postupku 2015. godine prodani tvrtki KHA četiri u kojoj su vla­sničke udjele imali Todorićev Agrokor, Karisma Resorts International S.A. te Nexus Private Equity Partneri d.o.o. za upravljanje alternativnim inve­sticijskim fondovima rizičnog kapi­tala s privatnom ponudom. Nexus je imao 50-postotni udio u vlasništvu ove tvrtke. Međutim, u siječnju prošle godine Nexus ostaje bez odobrenja za rad, odnosno upravljanja otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponu­dom Nexus FGS II te se upravljanje nad Fondom prenijelo na Privrednu banku Zagreb d.d., a sve zbog sumnji­vih pozajmica Agrokoru. Tada se u sud­skom registru kod vlasništva tvrtke KHA četiri evidentira promjena te se umje­sto Nexus-a upisuje Privredna banka Zagreb.

Prosperus – Invest umjesto Nexusa
Vrlo skoro, točnije u ožujku prošle godine Hanfa objavljuje kako je izdana suglasnost društvu Prosperus Invest d.o.o. za preuzimanje poslova uprav­ljanja nad Nexus FGS II – otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom, od Privredne banke Zagreb d.d. (depo­zitara). Promjena se u sudskom regi­stru unosi u studenom prošle godine te u vlasničku strukturu KHA četiri, vlasnika Hotela Plat, ulazi Prosperus – Invest, umjesto PBZ-a.
Inače, Prosperus – Invest je društvo s ograničenom odgovornošću za uprav­ljanje fondovima koje obavlja djelatnost osnivanja i upravljanja alternativnim investicijskim fondovima. Prema sud­skom registru osnivači su mu Joško Miliša, Marko Udovičić, Zrinka Panjol – Tuflija, Ivana Hatvalić Poljak, Spitz­berg Partners LLC iz Sjedinjenih Ame­ričkih Država te Luka Orešković. Treba istaknuti kako Prosperus – Invest, a što se navodi na njihovoj internetskoj stra­nici, upravlja s dva fonda za gospodar­sku suradnju odnosno s dva otvorena alternativna investicijska fonda rizič­nog kapitala s privatnom ponudom i to: Prosperus FGS i Prosperus FGS II. Fon­dom Prosperus FGS upravlja od veljače 2011. godine, a upravljanje fondom Prosperus FGS II preuzeto je 29. ožujka 2018. godine.
Među investicijama navedeni su i HTP Korčula i HTP Orebić, a svakako treba podsjetiti kako je i dubrovačka tvrtka Gravosa, pravni sljednik tvrtke Dubrovkinja Nuova, dio fonda gospo­darske suradnje Prosperus FGS. U nad­zornom odboru te dubrovačke tvrtke sjede već spomenute Ivana Hatvalić Poljak te Zrinka Panjol – Tuflija. Ime Hatvalić Poljak nalazimo i u nadzor­nom odboru Hotela Plat. Naime, s pro­mjenom vlasničke strukture tvrtke KHA četiri nastupaju očekivano i promjene u upravi, odnosno nadzornom odboru Hotela Plat.

Novia uprava i nadzorni odbor
Prema sudskom registru novi članovi nadzornog odbora imenovani su u prosincu prošle godine. Predsjednica je Ivana Hatvalić Poljak, koja je ujedno i predsjednica uprave HTP Korčula. Radno iskustvo Hatvalić Poljak je stje­cala u financijskim institucijama, može se pročitati na stranicama Prosperus – Investa, i to kao voditeljica trgova­nja brokerske kuće Šted-kapital d.o.o., zatim kao direktorica Službe inve­sticijskog bankarstva i Riznice Šted­banke d.d., a potom stiže u u Prospe­rus – Invest.
Njena zamjenica u NO Hotela Plat je Irena Weber, bivša direktorica tvrtke KHA četiri te bivša izvršna direktorica Fortenova grupe, tvrtke nastale nakon financijskog i vlasničkog restrukturi­ranja Agrokora. Prema sudskom regi­stru Weber je i predsjednica Nadzor­nog odbora Projektgradnje, u čijoj je vlasničkoj strukturi i Agrokor, a istu funkciju ima i u Tisku, Žitnjaku, Adria­tica.net-u, ali i tvrtki Zagreb plakat čiji su osnivači Zagrebački holding i For­tenova grupa. Treba podsjetiti kako je upravo prije mjesec dana Irena Weber opozvana s mjesta izvršne direkto­rice Fortenova grupe, a izvršni direk­tor grupe, Fabris Peruško, zahvalio joj se tada na iznimnom doprinosu koji je dala u postizanju nagodbe vjerovnika Agrokora i formiranju Fortenova grupe, kao zamjenica izvanrednog povjerenika i kao izvršna direktorica u novoj tvrtki.
Uz Hatvalić Poljak i Weber u NO Hotela Plat su još i Nemanja Kostić te Luka Orešković. Kostić je direktor KHA četiri te član uprave tvrtke Karisma Hotels Adriatic.
S druge strane Luka Orešković je partner u investicijsko-konzultantskoj kompaniji Spitzberg Partners, koja ima vlasnički udio i u Prosperus – Investu. Orešković se, spomenuli smo ranije, navodi i među osnivačima/članovima Prosperus – Investa. U Nadzornom odboru Hotela Plat je još i Mile Pavlović, koji je u srpnju 2017. godine imenovan odlukom radničkog vijeća.

Tičić na čelu uprave
Kad je riječ o upravi, član uprave koji zastupa društvo pojedinačno i samo­stalno je Tomislav Tičić, inače član uprave Prosperus – Investa. Tičić je u upravi Hotela Plat zamijenio Miroslava Nikolića, koji je pak u ove župske hotele došao u svibnju 2017. godine umjesto dugogodišnjeg direktora Pera Matića. Kako smo tada pisali, riječ je o pravniku koji je svoju karijeru počeo 2003. godine u odvjetničkom uredu Jeličić Vnučec, godinu kasnije radio je u odvjetnič­kom uredu Vojković, a potom u pravnoj tvrtki Andreis & Partneri. Nakon toga 2005. godine počinje raditi u Daleko­vodu gdje ostaje do 2016. godine oda­kle prelazi u Karisma Hotels Adriatic. U svojoj karijeri bio je među ostalim član upravnih vijeća TLM-a, Adrial Plusa, predsjednik Glavne skupštine Dale­kovoda, kao i direktor te tvrtke. Danas je pak prokurist Hotela Plat baš kao i Dejan Perić. Perić je inače, po poda­cima sudskog registra, zamjenik pred­sjednika NO Hotela Živogošće, gdje je direktor Dubrovčanin Toni Miloslavić. Bio je i predsjednik NO Hotela Koločep do srpnja ove godine kada na njegovom mjesto dolazi Nikolina Misir. Direktor je Karisma Hotels Managementa, tvrtke u vlasništvu Karisma Resorts Interna­tional S.A.
Na kraju spomenimo kako je ulaga­nje veće od 428 milijuna kuna u Hotele Plat Vlada RH proglasila strateškom investicijom, a nakon rekonstrukcije i izgradnje novih objekata hoteli Plat su na tržištu trebali zasjati pod TUI-jevim prestižnim brendom Sensatori. Budući hotelski kompleks s 5 zvjezdica trebao je imati ukupno 550 smještajnih jedinica. Pitanje je hoće li se ova inve­sticija ikada i ostvariti, ali i pod čijom ‘palicom’.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 13. studenog 2019.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist